Galambgond

2022.07.04. 17:24

Évek óta küzd a megyeszékhely az elszaporodott galambokkal

A belvárosban gyakran találkozhatunk galambokkal, amik számos gondot okoznak a járókelőknek és az autósoknak egyaránt.

G. P.

Forrás: Archív

Fotó: Hegedűs Márk

galambok évek óta megkeserítik a megyeszékhelyen lakók életét, de a problémára valódi megoldás egyelőre még nem született. Pár évvel ezelőtt a városüzemeltetési iroda két darab elektromos galambriasztó eszközt helyezett el a belváros különböző háztetőin, de ez sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így leszerelték. 

A helyi polgármesteri hivatal hatósági osztálya arról tájékoztatta lapunkat, hogy nincs akkora probléma, mint néhány évvel ezelőtt. Alapvetően a gondot a galambok közterületen való etetése okozza továbbra is, hiszen emiatt szoknak oda az egyes területekre. Az önkormányzati rendelet szabályozza a galambok etetését. E szerint, aki közterületen háziasított állatok gazdátlan egyedét vagy nem háziasított állatot etet, az a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást valósít meg. A cselekmény elkövetője ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, valamint 150 ezer forintig terjedő közigazgatási büntetéssel is sújtható. Ezen rendelkezés a galambetetésre is vonatkozik – mondták el. 

Az egyik salgótarjáni gumiszerviz és autókozmetika vezetője, Tolmácsi Erik portálunknak arról számolt be, hogy a madárürüléknek magas a foszfor-, a mész-, a homok- és a nitrogéntartalma, ezért nagyon könnyen meg tudja marni az autó fényezését. 

Célszerű tehát időben letakarítani gőzborotvás öblítéssel. Legtöbb esetben polírozással orvosolható csak a probléma. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában