Kánikula

2022.07.01. 16:41

Nógrádban nem nőtt jelentősen a riasztások száma a hőség miatt

Mint arról beszámoltunk, jelenleg is másodfokú riasztás van érvényben Nógrád megyében a hőség miatt, a tartós kánikula főként az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő.

Veres Edina

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy hazánkban átlagosan 3000-3500 riasztás érkezik hozzájuk, most a hőség miatt ez a szám legalább 10 százalékos emelkedést mutat. Szűkebb hazánk azonban kivétel.

– A hőség napjai alatt Nógrád megyében átlagosan 71-szer kérték a mentők segítségét, amely statisztikai adat nem mutat számottevő kiugrást a megszokotthoz képest – fejtette ki Győrfi Pál, aki arra is rámutatott, hogy rosszullét miatt is vonultak a mentők a megyehatáron belül. Győrfi Pál ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy habár Nógrádban az esetszámok nem adnak aggodalomra okot, ettől függetlenül a hőség miatt adott egészségügyi tanácsokat és ajánlásokat mindenkinek célszerű betartani. Ez a krónikus,- illetve a szív- és érrendszeri betegekre, a magas vérnyomásban szenvedőkre még fokozottabban igaz.

Amint arról portálunk a napokban beszámolt, másodfokú riasztás van érvényben a hőség miatt Nógrád megyében. A napokban a megyeszékhely több pontját is felkerestük, hogy megnézzük, meddig kúszik a délutáni kánikulában a hőmérő higanyszála. A Gorkij-lakótelepen mértük a legmagasabb, egészen 38 Celsius fokos hőmérsékletet, de a belváros többi pontján sem mutatott 35 foknál kevesebbet a hőmérő. A Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint pénteken tovább fokozódik a „pokoli” meleg, így több helyen akár a 40 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában