Kánikula

2022.07.04. 06:50

Enyhülést adhatnak a nógrádi városok intézkedései

Napok óta tombol a kánikula, a hőmérő higanyszála megközelíti a negyven Celsius-fokot. Aki csak teheti, napközben nem megy a szabadba. A városok önkormányzatai különböző intézkedésekkel igyekeznek elviselhetőbbé tenni a járókelőknek a forróságot: párakapuk, szökőkutak adnak felüdülést, van ahol vizet osztanak, de a légkondicionált épületek is nyitva állnak.

G.E.

Forrás: H.M.

Bátonyterenye önkormányzata párakaput állít fel mindkét városrészben, hőségriadó idején pedig vízosztást is tartanak – tájékoztatott Babjákné Bocsok Anna aljegyző, hozzátéve: – Az utak locsolását eszköz hiányában nem végzik. A polgármesteri hivatal épülete légkondicionált, így itt felfrissülhetnek a járókelők. 

Az aljegyző kitért arra is: a közmunkások a legmelegebb déli időszakban nem dolgoznak és természetesen számukra folyamatosan friss ivóvizet biztosítanak. 

Balassagyarmaton két szökőkút mellett hűsölhetnek a kánikulában a helyiek: a polgármesteri hivatal előtt és a Palóc ligetben. Párakapu több önkormányzati fenntartású óvodában működik, a termelői piacnál a napokban üzemeltek be egyet, továbbá a művelődési ház előtti térre is kerül egy.   

– A városvezetés az intézményeiben idén is több új klímaberendezést szereltet fel. A polgármesteri hivatal, a városi bölcsőde, a Meseerdő Tagóvoda, és a védőnői szolgálat épületébe is kerül azokból – fejtette ki Gaál Dénes, a Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet igazgatója. – A városháza és a művelődési központ aulájába is bárki betérhet a forróság elől és a mosdókat is használhatja. 

Mint mondta, az önkormányzati utak aszfaltjának, terek burkolatának hűsítő és pormentesítő locsolását a Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet (Gamesz) végzi. Hőségriadó idején a délelőtti és a kora esti órákban is járja az utakat a locsolókocsi. A közterületeken dolgozó közfoglalkoztatottak és Gameszos közalkalmazottak reggel a megszokottól eltérően egy órával korábban, azaz 6 órakor kezdik a munkavégzést, amely 13 óráig tart.

A városi strandfürdő egész szezonban egy órával tovább tart nyitva az előző évek gyakorlatához képest, így idén 10 és 19 óra között kapcsolódhatnak ki az oda látogatók. 

Salgótarján belvárosában az Erzsébet téren és a Fő téren működik párakapu, ami felfrissülést jelenthet a nagy melegben – adta hírül közösségi oldalán Fekete Zsolt polgármester. Mint írta, mivel korábban kritika érte a városvezetést a műanyag palackos vízosztás miatt, így idén máshogy oldják meg, hogy a friss vízhez juthassanak a járókelők. Közkutat találnak a Dr. Förster Kálmán emlékparkban, a régi Karancs szálló előtt, a Pécskő úti játszótéren, az Arany János úti játszótéren, valamint a Beszterce téren. Az ÉVI és ÉVI II. üzletház közötti javítás alatt áll. A zagyvapálfalvai városrészen nincs ivókút, ezért oda lajtoskocsit vitetnek, amit a Spar környékén helyeznek el. A város honlapján megtalálható a közkutak teljes listája, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságén pedig a légkondicionált helyiségekről informálódhatnak az érdeklődők. 

A nagy melegre való tekintettel a strand nyitvatartása is meghosszabbodott, keddtől csütörtökig este 20, míg pénteken 21 óráig várja a pihenni vágyókat. 

– A helyi művelődési központ épületébe, az intézmény nyitvatartási idejébe, betérhetnek azok, akik a hőségriadó idején hűvösebb helyen szeretnének tartózkodni. Itt védőital is várja a látogatókat – ismertette Stayer László, Szécsény polgármestere. – A sétálóutcában kihelyeztünk egy saját készítésű párakaput, amely a gyalogosok felfrissítését szolgálja. A hőségriadó miatt a kukásautók egy órával hamarabb kezdik a hulladékgyűjtést, ezért a szolgáltató arra kéri a lakókat, hogy a gyűjtési napon reggel 5 óráig helyezzék ki a házak elé a szemetet. 

Pásztón a járókelők a közboltban ingyen kapnak ivóvizet, a város forgalmas részén párakaput is felállítottak, valamint az összes ivókút és közkút, továbbá egy szökőkút is üzemel. Genyéné Batta Nikoletta, az önkormányzat városüzemeltetési osztályának vezetője elmondta: a közfoglalkoztatottak korábban, már hajnalban megkezdik a munkát, így a déli forróságban nem dolgoznak. Természetesen folyamatosan friss ásványvizet kapnak, ahogy az önkormányzat összes munkatársa is. 

Rétságon a polgármesteri hivatal és a kormányhivatal, valamint a művelődési központ légkondicionált épülete is nyitva áll a hűsölni vágyók előtt, valamint a templomok is nyitva vannak – tájékoztatott Mezőfi Zoltán polgármester, aki arra is kitért: a közmunkásoknak biztosítják az ivóvizet és korábban kezdik a munkavégzést. A városvezető elmondta: a szökőkutat jelenleg javítják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában