Vakáció

2022.07.07. 07:10

Erdély nevezetességeivel ismerkedtek meg a pásztói diákok

Újabb kiránduláson vehettek részt a Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégium diákjai a közelmúltban a Határtalanul pályázatnak köszönhetően – közölte az intézmény közösségi oldalán.

Nagy Orsolya

Körösfőn a Vasvári-kopjafánál is előadást hallhattak | Beküldött fotó

Körösfőn a Vasvári-kopjafánál is előadást hallhattak | Beküldött fotó

Mint arról beszámoltak, 44 tanuló és kísérő tanáraik utaztak el nemrégiben a hatnapos erdélyi útra. – A Fény és árnyék történelmünk lapjain II. címet viselő projekt lehetőséget adott a diákoknak, hogy a felkeresett helyszíneken felidézhessék történelmi és irodalmi ismereteiket, és így könnyebben el is mélyíthessék azokat – írták a közösségi oldalon. 

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc dicső és tragikus eseményeiről Pásztó testvértelepülésén, Körösfőn a Vasvári-kopjafánál és a márciusi ifjú életét bemutató emlékszobában hallhattak előadást a tanulók Péntek Lászlótól. Kolozsváron felelevenítették Bem József erdélyi hadjáratának sikereit is. Szent László király nyomában haladva Nagyváradra, a Tordai-hasadékhoz és a székelyderzsi falképciklushoz is eljutottak, Kolozsváron Hunyadi Mátyásra emlékeztek, Tordán a vallásszabadságot kihirdető országgyűlés helyszínét keresték fel. 

Az erdélyi kirándulás során érintették a Trianon-problémakört, így a projekt kihagyhatatlan része volt az elcsatolt területek kulturális és természeti értékeinek felkeresése. A helyi természeti ritkaságok, mint a parajdi sóbánya, a szovátai Medve-tó, a Gyilkos-tó és a Békás-szoros, a csoport minden tagját elvarázsolta. Később Farkaslakán Tamási Áron sírjánál emlékeztek meg a diákok a nagy székely íróról, és megálltak Erdély első Trianon-emlékművénél is. Marosvásárhelyen pedig az egyik legjelentősebb szecessziós épületet, a Kultúrpalotát tekintették meg. 

Ezen túlmenően ellátogattak a csíksomlyói búcsújáró helyre is. Csíkszeredán pedig múzeumban jártak és a székelyek néprajzi kincseit fedezték fel. Székelyudvarhelyen a partneriskola tanulóival és tanárival is találkoztak. A kirándulás során rengeteg élménnyel gazdagodtak, és a baráti kapcsolatok is elmélyültek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában