Szemetelés

2022.07.04. 08:17

Az illegális hulladéklerakás ellen küzdenek a nyugat-nógrádi települések

Megyeszerte számos település küzd az illegális szemétlerakás problémájával, ezúttal Nógrádszakálon és Nógrádmegyerben jártunk, hogy kiderüljön, ott mi a helyzet a hulladékkal.

F. O.

Ahogy eltakarítják a szeméthalmokat, hamar újratermelődik a területen a sok lom

Forrás: Hegedűs Márk

Fotó: Hegedus Mark

Nógrádszakálban évek óta gondot jelent a falu határában lepakolt szemét, amitől hiába szabadulnak meg, szinte egyből újra megjelenik a sokszor veszélyes hulladék
– Semmi nem változott az elmúlt időszakban. Ahogy eltakarítjuk a szeméthalmokat, a lakosok hamar odaviszik a megtisztított területre a sok lomot. Nem tudunk a problémával mit kezdeni, mert nincs a kezünkben semmi, hiába derül fény a szemetelők kilétére – fogalmazott Radvánszky Judit, a község polgármestere. 

Mint mondta, azt sem tudják, hogy pontosan melyik szervet kellene akkor keresni, ha bizonyítani tudják, ki rakta le a sok lomot. A településen elhelyezett kamerák sem segítenek, mert az elkövetők elkerülik az eszközöket, így videós bizonyíték nem marad utánuk. 
– A mennyiségtől függ, hogy milyen gyakorisággal vitetjük el a hulladékot. Abban az esetben, ha csak kevés van és olyan összetételű, a közmunkások segítségével bezsákoljuk, és a szemétszállítás során szabadulunk meg tőle – mondta a polgármester. 

Hozzátette: ha konténert kell hozatni, akkor az az önkormányzatnak a mennyiségtől függően 40 és 140 ezer forint közötti költséget jelent. Ha veszélyes hulladékról van szó, még több pénzébe kerül a hivatalnak a hulladékmentesítés. 

Nógrádmegyerben is sokáig gondot okozott a falu határába kihordott szemét. Az önkormányzat jelenleg azzal a módszerrel próbálkozik, hogy július végén két napot jelölnek ki a helyieknek, hogy kipakolhassák a házuk elé azokat a holmikat, amelyekre már nincs szükségük. Ettől a megoldástól reméli a falu vezetése, hogy megszűnnek az eddigi illegális hulladékhalmok. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában