Ima

2022.07.02. 16:46

Hazánk számos pontjáról érkeztek hívők Szentkútra, a roma zarándoklatra (fotók)

Az ország több pontjáról is érkeztek hívők szombaton nemzeti kegyhelyünkre, hogy részt vegyenek az immár több éves hagyománnyal rendelkező országos roma zarándoklaton.

V.E.

Forrás: Hegedűs Márk

Orosz Lóránt, a nemzeti kegyhely igazgatója elmondta: már évek óta visszatérő programjuk az országos roma zarándoklat, amelyre általában a főváros környékéről és a keleti országrészből érkeznek a búcsújárók. Így történt ez idén is, hiszen Nógrádon kívül Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, illetve Budapest környékéről is érkeztek vallásos emberek, igaz kevesebben, mint a korábbi években. A kegyhelyigazgató kiemelte továbbá, hogy természetesen minden zarándoklatukon szoktak jelen lenni roma hívők, ugyanakkor ez kifejezetten az övék, ahol a saját szokásaik és zenéik kíséretében zajlik a szertartás.

Szőrös Vilmos, a Nógrád Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke az országos roma zarándoklattal kapcsolatban portálunk érdeklődésére elmondta: örül neki, hogy szűkebb hazánk adhat otthont e rangos eseménynek.

– Hazánkban a roma emberek többsége katolikus, főként a római katolikus vallást gyakorolja. Létfontosságúnak tartom, hogy a roma emberek megőrizzék és továbbadják az ősegyház hitét, illetve kulturális örökségét – hangsúlyozta Szőrös Vilmos.

Hozzátette: augusztusban a nemzetiségi önkormányzat is szervez egy, a szűkebb hazánkat érintő, programokban gazdag roma zarándoklatot.

A szombat délelőtti liturgiát Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök celebrálta. A lelkipásztor számára szűkebb hazánk nem ismeretlen, hiszen Csesztvén nőtt fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában