Ásatás

2022.07.17. 13:58

Közösségi régészkedésre várják a magyar Indiana Jones-okat Alsótoldra

Izgalmas feladatok várnak a jelentkezőkre.

Nool

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: Shutterstock

A Magyar Régész Szövetség közösségi oldalán írták meg, hogy augusztus 6. és 14. között kerül sor az NRI Közösségi Régészeti Osztályának első saját feltárására Alsótoldon. A posztból kiderül, hogy itt ásott 1961-ben Salamon Ágnes, a folyamatosan pusztuló, 11. századra keltezhető temetőben.

- Aratás és boronálás után geofizikai felmérés és fémkeresős kutatási nap segítségével igyekszünk meghatározni a temető pontos kiterjedését - olvasható a bejegyzésben. 

Ami a feladatokat illeti, a lapátolástól a finom bontó munkán át a csomagoláson keresztül a rajzdokumentáció készítéséig mindennel foglalkoznak majd. 

- A projekt kezdetén főként jó állóképességű önkénteseket várunk, akik nem idegenkednek a lapátolástól, kemény munkától. A panoráma festői, a hangulat páratlan. Találkozó helyszíne minden reggel: Alsótold, polgármesteri hivatal előtt 8 órakor - írták a posztban.

Bátonyterenyére is várják a régészeket

A 23-25-ös számú főút települést elkerülő, újonnan épülő szakaszán jelenleg is folynak a feltárási munkálatok, ahová szintén várnak segítőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában