Extrém csapadékhiány

2022.07.21. 16:07

Korlátozzák a vízfogyasztást Nógrád délkeleti részén

Első fokozatú vízkorlátozást rendelt el az Észak-magyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. a hasznosi ellátási körzet érintett területein a mai napon.

Nagy Orsolya

A kerti medencék feltöltését is el kell halasztani a korlátozás miatt

Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország

A társaság honlapján arra kérte a településeket, hogy az extrém csapadékhiány és a hőség miatt várható jelentős fogyasztásnövekedés miatt vezessenek be korlátozó intézkedéseket. Ennek célja, hogy az ellátás továbbra is folyamatos maradjon. A korlátozás a következő településeket érinti: Pásztó Mátrakeresztes és Hasznos városrészekkel együtt, Tar, Jobbágyi, Szurdokpüspöki, Kisbágyon, Ecseg, Csécse, Kozárd, Buják, Bér, Cserhátszentiván, Bokor, Kutasó, Alsótold, Felsőtold, Garáb, Szirák, Egyházasdengeleg, Erdőkürt, Erdőtarcsa, Héhalom, Kálló, Mátraszőlős, Palotás és Szarvasgede.

Az elrendelt szabály szerint tilos a kertek, valamint a parkok tömlős és árasztásos locsolása, a gépkocsik mosása, a házi medencék és gyűjtőtartályok ivóvízzel történő töltése is. Az üzemi fogyasztók, a kiemelt intézmények kivételével, a napi ivóvíz-vételezésüket tíz százalékkal kötelesek csökkenteni. Az üzemi fogyasztó kategóriába nem tartozó intézmények fogyasztása az előző év tárgyhavi fogyasztását nem haladhatja meg. A kiemelt intézmények ez alól kivételt képeznek. Tilos a közutak locsolása és mosása is.

A vízmű arra kér mindenkit, hogy a korlátozási előírásokban foglaltak mellett az egyéb tevékenységek körében is körültekintően és takarékosan gazdálkodjanak az ivóvízzel, hogy az ellátás biztonsága minél tovább fenntartható legyen.

Az ÉRV Zrt. munkatársai mindent megtesz az ellátásbiztonság fenntartása érdekében, kiemelt figyelmet fordítva az esetleges hálózati meghibásodások javításának gyorsaságára, valamint szükség szerint az ivóvízellátás alternatív módon történő biztosítására.

Farkas Attila, Pásztó polgármestere portálunknak elmondta, hogy ez egy kényszerhelyzet, ezért arra kér mindenkit, hogy ne pazarolja a vizet. Hozzátette: a mezőgazdaságban is nagy szükség van a csapadékra, de a legfontosabb most az, hogy legyen ivóvíz minden lakos számára.

Pintér Miklós Ervin, Szurdokpüspöki polgármestere hangsúlyozta, hogy mennyire fontos, hogy ebben az időszakban az emberek mellőzék azokat a vízhasználati tevékenységeket, amelyek nem létfontosságúak. Az elsődleges jelen helyzetben az, hogy mindenkinek legyen biztosítva ivóvíz.

Baboss Buda, Kálló polgármestere úgy fogalmazott, elengedhetetlen, hogy az emberek takarékoskodjanak és mellőzék a fölösleges vízhasználatot, így például a medence feltöltését, vagy az autómosást. A településvezető bízik abban, hogy be is tartják majd a korlátozásokat, hiszen ez az aszályos időszak országos probléma. Nagyon meg kell becsülni a vízbázisokat, mert jelenleg nincs utánpótlás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában