Hagyományok

2022.07.27. 18:59

Folklór fesztiválon éltetik hagyományaikat a nemzetiségek Nógrád megyében (galéria)

Szerda délután elkezdődött az immár 26. alkalommal életre hívott Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál, melynek színvonalas programjai vasárnapig a zene és a tánc körül forognak.

Nagy Orsolya

Somoskő váránál nyitották meg 26. alkalommal a Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivált

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A megnyitó ünnepségen a külföldi együttesek – a hagyományoknak megfelelően – nemzetük zászlajával vonultak be a közönség üdvözlésére Somoskő vára alatt. A rendezvényt két év kihagyás után tartották meg, ugyanis a koronavírus-járvány miatti korlátozások nem tették lehetővé a közös ünneplést.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a fesztiválnak van létjogosultsága, s ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy idén 26. alkalommal szervezték meg. 

Hozzátette: a rendezvény sikere azt is kiválóan példázza, hogy a szomszédos országokkal helyben is jó kapcsolatot ápolnak.

Stano Spisak, a Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál igazgatója kiemelte a rendezvény máig érvényes mottóját: Két ország, egy fesztivál! 

Hozzátette: az esemény kiváló példája annak, hogy az országok népei milyen jó szomszédságban tudnak élni, miközben tisztelik, szeretik és megbecsülik egymást. 

Az igazgató arra is kitért, hogy a többnapos – július 31-ig tartó – fesztiválon Magyarország és Szlovákia mellett Görögország, Lengyelország, Csehország, Bosznia-Hercegovina hagyományaival, zenei kultúrájával, táncaival is megismerkedhetnek a vendégek. 

Az elkövetkezendő napokban számos zenei és művészeti előadás nyújt élményt az érdeklődőknek. Július 28-án, csütörtökön, 18 óra 30 perckor a megyeszékhely Fő terén kezdődik a bemutatók sora a cseh Bartosúv Együttes, a Laografiki nevű görög és a Kud Mladost Bosznia-Hercegovinából érkező csoport részvételével.

A hét többi napját érintő, színvonalas programokról minap részletesen is beszámoltunk alábbi cikkünkben:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában