Szárazság

2022.07.06. 17:27

Elapadtak a források: gondot okoz a szárazság Pásztó környékén

Érezhető a szárazság Pásztón: a Hasznosi víztározó szintje ugyanis a tavalyi év ugyanezen időszakához képest körülbelül a felére csökkent.

Nagy Orsolya

Forrás: Facebook | Gortva Birtok

Gere Tünde, az Érv Zrt. Kommunikációs és PR irodavezetője a Nool.hu érdeklődésére elmondta, hogy a víztározó vízszintje egy évvel ezelőtt 1350 centiméter volt, jelenleg pedig 760 centiméter körül van. 

– Ennek megfelelően vízkormányzással csökkentjük a hasznosi vízmű terhelését, és más irányból kormányzunk a térségbe ivóvizet – közölte Gere Tünde.

Jelenleg a környéken lévő Kövicses-patakban sincs víz.

Erről az irodavezető azt a tájékoztatást adta, hogy a patak tölti a víztározót, azonban a csapadékhiány miatt jelenleg a befolyás szinte teljesen megszűnt. A tározó alvízcsatornájába csak a csurgalékvizek és ülepített technológiai vizek kerülnek. 

Hozzátette: a meder szárazsága miatt ezeket rövid távon beszívja a talaj, amelyből szintén sok nedvesség hiányzik. 

A hegyekben is egyre nagyobb problémát okoz a szárazság. A Gortva Birtok tava is kiszáradt a napokban. Portálunk kérdésére a tulajdonos elárulta: itt található Magyarország egyetlen hegyi láprétje, tehát a talajszinttel együtt van a víz. Erről az 1970-es években több tanulmány is született. 

– Mesterségesen hoztam létre a tavat, hét évvel ezelőtt ástam ki. Egészen mostanáig még nem volt példa a kiszáradására. Kétéltűek, így például békák és szalamandrák szaporodtok az egy méter mély tóban. Nem csak itt van gond egyébként, a hegyekben szinte sehol nincs már víz. Jó formán az összes forrás elapadt a környéken, így óriási szükség lenne az esőre – hangsúlyozta a tulajdonos. 

Ismertette: a vadak is szomjaznak, ezért egyre közelebb merészkednek a lakott területekhez a vízért. Emiatt növekedhet a vadbalesetek száma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában