Körkép

2022.07.25. 06:55

Drágulnak az édességek, egyre többet kérnek a süteményekért Nógrád megyében is

A zsebébe kell majd nyúlnia annak, aki süteményt szeretne vásárolni, ugyanis a megnövekedett alapanyagárak miatt kénytelenek megemelni az édességek árait is szűkebb hazánk cukrászdái. Ennek ellenére még mindig van igény a finomságokra, de inkább már csak alkalmanként.

Nagy Orsolya

Sokat drágultak az elmúlt időszakban az alapanyagok

Forrás: Nool | Archív fotó

Nincsenek könnyű helyzetben szűkebb hazánk cukrászdái az egyre növekvő árak miatt.

Mezővári József, az egyik pásztói cukrászda tulajdonosa portálunknak elmondta, hogy nagyjából minden drágult az elmúlt időszakban.

– Nagyot emelkedett a vaj, de a többi tejtermék, így például a tej és a tejszín is. Ezen túlmenően a liszt és a tojás ára is lassan az egekbe szökik. Igyekszünk tartani az eddigi árakat, és a megszokott minőségen kínáljuk továbbra is a termékeinket. Vannak drágább és olcsóbb sütemények is nálunk, így, aki kevesebbet szeretne szánni az édes finomságra, megtalálhatja a számára kedvezőt. Próbálunk minden vásárlói igénynek eleget tenni – közölte Mezővári József.

Hozzátette: az alapanyagok mellett a munkabérek is megemelkedtek. Jelenleg pedig átlagosan egy szelet sütemény 600-700 forintba kerül.

Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea, az egyik salgótarjáni cukrászda vezetője kiemelte, hogy mint minden ágazatban, így a cukrászatban is nagy volt az áremelkedés az elmúlt időszakban.

– Szinte minden héten tudnánk emelni a termékek árát, annyira drága minden. Ennek ellenére idén egyszer emeltünk és igyekszünk tartani azokat az árakat. Körülbelül tíz százalékkal kerülnek most többe a sütemények, mint tavaly – hangsúlyozta Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea, aki azt is elárulta, hogy körülbelül 450 forint körül mozognak a sütemények, de természetesen van ettől többért is. A vezető reméli, hogy a jövőben pozitív változás lesz majd.

Jagyutt Péter, az egyik balassagyarmati cukrászda vezetője arra tért ki, hogy a vásárlók még nem igazán tapasztaltak emelkedést az árpolitikájuk mellett. Várható majd, hogy emelni fogják a sütemények árát a közeljövőben az élelmiszeriparban végbemenő inflálódás miatt.

Mint mondta, sokat drágult az elmúlt időszakban a vaj, a sajt, a csokoládé, a kakaó és az olajos magvak, így például a pisztácia és a mogyoró is.

– Vannak olcsóbb süteményeink is, de így is muszáj lesz emelni, amelyet több hullámban teszünk majd meg, ahogy elfogynak a korábbi készleteink. Most a kisebbre vágott sütemények 250-300 forintba kerülnek, a nagyobbak hozzávetőlegesen 600-ba, de például egy Eszterházy-tortaszelet már 800 forint – fejtette ki Jagyutt Péter.

A salgótarjáni kézműves cukrászda is alkalmazkodik a folyamatos dráguláshoz.

Szó Gellért, az üzlet egyik vezetője, cukrász úgy fogalmazott, hogy nagy nyomás van most az embereken anyagilag és lelkileg is. Jóval kevesebbet költenek süteményekre, fagylaltra.

– Amennyiben nem lesz változás, sok cukrászda kerül majd nehéz helyzetbe a jövőben. Előfordulhat, hogy nem tudják fenntartani magukat és kénytelenek lesznek bezárni a növekvő költségek miatt. Mi szerencsések vagyunk, hiszen pékségként is működünk, az alapvető élelmiszerre pedig továbbra is nagy az igény. Egy sütemény pedig jelenleg 800-1000 forint között van nálunk, de az alapanyagok ugyanazok, mint korábban, hiszen nagy hangsúlyt fektetünk a minőségre. A torták egyébként ugyanúgy fogynak, és a tapasztalat azt mutatja, hogy meg van az igény a minőségi süteményekre és tortákra, csak nem mindennapos, egy kicsit visszavettek az emberek a költekezésből – mondta el Szó Gellért, aki bízik benne, hogy hamarosan vége lesz az orosz-ukrán háborúnak és akkor talán nem lesz ekkora válság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában