Ponthatárok

2022.07.21. 17:54

A salgótarjáni pszichológus szerint szorongáshoz vezethet a sikertelen felvételi

Néhány óra múlva kiderül, hogy kik nyertek felvételt nyertek az általuk megjelölt felsőoktatási intézménybe. A ponthatárok megismerése után persze nem örülhet mindenki.

Gubányi Patrik

Tavaly ilyenkor is feszülten teltek a várakozás pillanatai Salgótarjánban

Forrás: Nool archívum

Mit tegyenek azok, akik nem értek el elegendő pontszámot a főiskolai-egyetemi tanulmányaikhoz? Kovács Rózsa pszichológus adott tanácsokat portálunk olvasóinak. Kiemelte: a sikertelenség csalódottsághoz, szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet és felmerül a hogyan tovább kérdése is.

– Egy sikertelen felvételi döntően három szempontból nehezíti meg a fiatal életvitelét. Attól függően, hogy milyen a gyermek környezetének reakciója a kudarcra, elindulhat egy úgynevezett önleminősítő folyamat, ami önértékelési zavarokhoz vezethet – mondta Kovács Rózsa. – Lényeges, hogy az érettségi után egy sikertelen felvételi vagy egy nem meglévő munkahely megváltoztatja az előző évek kialakult ritmusát. Hiszen jól megszokott rendszer volt eddig a nyári szünet szabadsága és a szorgalmi időszak kötöttsége és a velük járó napirend. Amennyiben ez felborul, számos negatív következménye lehet, például elszigetelődés, különböző függőségek kialakulása, a napi bioritmus felborulása. Ilyenkor jelentősen megváltozhatnak a társasági kapcsolatok, mivel aki sikeres felvételit tudhat magáénak vagy elkezd dolgozni, az más életvitelt folytat. Ritkulhatnak a találkozások vagy az adott kapcsolat is megszűnhet. Mindezek önértékelési zavarokat, szorongásokat, fóbiákat idézhetnek elő. 

Hozzátette: a megelőzés érdekében a leghatékonyabb, ha a környezetet, szülőket, ismerősöket, barátokat bevonva már alapból készül egy B-terv is.

– Nagy segítséget jelenthet a fiatalnak, ha a szülei és barátai nem minősítik, főleg nem negatívan a jelenlegi élethelyzetét, hanem információkkal, rendszeres találkozásokkal vagy esetleges lehetőségek felajánlásával segítik az érintettet – fejtette ki a lélekbúvár.

Kiemelte: ennek eredményeként valószínűleg sikerül megtalálni azt a tevékenységformát, ami a gyerek szempontjából pozitív lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában