Lédús

2022.07.20. 06:50

A nógrádiak is imádják a mézédes magyar dinnyét

Bár Nógrádban nincs dinnyetermesztés, az ország keleti felében az esőmentes időszak miatt fele termés lett, így érdemes kiélvezni frissítő ízét addig, amíg lehet.

Gubányi Patrik

A gyerekek körében is népszerű ez a nyári finomság

Fotó: Dodó Ferenc/Kelet-Magyarország

A nyári melegben különösen jólesik az embernek a hideg, mézédes, lédús dinnye.

– A dinnye fogyasztása magas víztartalmának köszönhetően alternatívája lehet a folyadékpótlásnak is, amelyre a melegben nagy szükség van – jelentette ki a Nool.hu-nak Oravecz Zsuzsanna salgótarjáni táplálkozási tanácsadó. – E gyümölcs segít csökkenteni a testhőmérsékletet és a vérnyomást, pótolja az izzadás során elvesztett vitaminokat és ásványi sókat. Magas a C-vitamin, a magnézium, az E-, a B5- és B6-vitamin tartalma, kis mennyiségben A-vitamin, vas, kálium és foszfor is megtalálható benne. Vízhajtó hatásának köszönhetően az egész szervezetet kitisztítja, ami a bőrnek is jót tesz. Cukorbetegeknek azonban érdemes odafigyelni arra, hogy mennyi dinnyét esznek, mivel magas a szénhidráttartalma és a glikémiás indexe, ami megdobhatja a vércukorszintet.

A magyar dinnyetermesztők szerint idén nem élvezhető sokáig, az aszály miatt ugyanis jóval kevesebb gyümölcs kerül a piacra. Jelenleg egy kiló sárgadinnyéért 200, a hazai görögdinnyéért 180–250 forintot adnak a nagykereskedők, erre ők még ráteszik a saját hasznukat. Nógrád megyében a görögdinnyék kilóját 350–400 forintért árulják.

Az MTI híre szerint Magyarországon idén 2600 hektáron termesztenek görög-, 400 hektáron sárgadinnyét. A Nógrád határaihoz legközelebb a heves-jászsági termőkörzetben, összesen 200 hektáron szedik a dinnyét a gazdák. A hazai termőterület 15 százalékkal csökkent az előző évhez képest, leginkább Békésben és a Nyírségben, a technológiai fejlődésnek és az öntözésnek köszönhetően azonban a hozam stabilizálódott. Görögdinnyéből 130-140 ezer, sárgából 12-15 ezer tonnára számítanak.

Megkérdeztük: előnyben részesíti-e ön a magyar dinnyét?

Porok Hanna: – Minden nyáron fogyasztunk magyar dinnyét a családommal. A zamata, az íze mellett nagyon egészséges is, jótékony hatással van a szervezetre. Ha lehetőségünk van rá, akkor hazai dinnyét vásárolunk, persze csak megbízható termelőktől. Több praktika is van arra, hogy kiderítsük, jó dinnyét tartunk-e a kezünkben vagy sem. Én inkább a biztosra megyek, így félbevágott dinnyét veszek.

Bartus Tímea: – Rendszeresen fogyasztunk dinnyét, főleg ebben a hőségben. Persze nehéz eltalálni, hogy elég édes-e, de ha jó öblösen kong, akkor általában már jól megérett. Mindenből a hazai a legjobb, de nekem megfelel a külföldön termesztett is.

Molnár Andrea: – Pont a minap vettem egy nagyon finom magyar dinnyét, ami persze már elfogyott, mert a lányomnak is ez az egyik kedvenc gyümölcse.  Az íze mellett remek szomjoltó hatása is van. A dinnye kiválasztása számunkra az egyik legnehezebb feladat, mivel az összeset képesek vagyunk megkopogtatni, hogy biztosan a legfinomabbat vigyük haza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában