Szemet gyönyörködtető

2022.06.13. 06:50

Virágdíszbe öltözött Nógrád megye: a parkok és a terek is színesen pompáznak

Színes virágok, zöldellő növények díszítik szerte a megye településeit. Az önkormányzatok többsége nagy gondot fordít arra, hogy a helyiek számára élhetőbbé, a turistáknak pedig vonzóbbá varázsolják a falvakat és a városokat. Törekvéseiket sokszor a vandálok nehezítik meg.

Gulyás Edina

Tavasszal is ültették a virágokat

Forrás: NMH/Hegedűs Márk

Fotó: Hegedus Mark

Balassagyarmaton az egy- és kétnyári virágfelületek mintegy ezer négyzetmétert borítanak be, azt heten ápolják. 
– Május és június folyamán a Civitas Fortissima térre, a Madách ligetbe, a Hősök terére, a szügyi körforgalomba, a Víztorony parkba, a Mikszáth útra és a Palóc ligetbe többek között saját nevelésű kánnákat, illetve vásárolt kakastaréjokat, lisztes zsályákat, begóniákat, árvacsalánokat, petúniákat és napvirágokat ültetünk – tájékoztatott Dénes Andrea, a munkákat végző Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet parkfenntartás-vezetője. 

– A villanyoszlopokra 165 futómuskátli, a volt megyeháza és a polgármesteri hivatal ablakaiba 40 virágláda, a Rákóczi út járdáira és az Óváros térre 75 virágdézsát helyezünk ki. A szervezet fenntartása alá tartozó óvodákat, bölcsődéket és a strand területét is virágokkal díszítettük. 
Mint mondta, tavasszal azt tapasztalták, hogy többször is megrongálták a virágokat. 

Salgótarjánban a közterületeket, a parkokat és a tereket 17 ezer növény díszíti. Városszerte 50 virágoszlopot helyeztek ki az illetékesek. A foglalkoztatási kft. tájékoztatott: a virágok között megtalálható egyebek mellett a kánna, a bikavér, a kúpvirág, a díszdohány, a jegecske, a bojtocska, a napvirág, a hamvaska és a zsálya is. A virágoszlopokba is többféle futónövény került. A növényeket a mezőgazdasági programban részt vevők gondozzák, közfoglalkoztatottak és a kft. állandó munkatársai egyaránt kiveszik a részüket a munkából. 

– Tavasztól őszig virágok teszik szebbé községünket – fogalmazott Varga Richárd, Nógrád község polgármestere. – 2020-tól évente megrendezzük a Tiszta Porta, Virágos Kert elnevezésű versenyt azzal a céllal, hogy minden helyi porta virágba boruljon, környezetünkben rend és tisztaság legyen. Településünk lakói lelkesen részt vesznek lakókörnyezetük virágosításában, szinte minden udvart, a házak előtti közterületeket is rózsák, tulipánok, levendulák és egyéb évelő növények borítanak. 
Hozzátette: a virágok ültetésében, ápolásában és gondozásában aktívan részt vesznek a helyi civil szervezetek, a hivatali dolgozók, egy virágüzlet tulajdonosa és önkéntesek is. Egy lakos virághagymákkal támogatta az önkormányzatot, így számos közterületen tulipánok, kardvirágok, nárciszok és jázminok pompáznak. 

– Nemtiben a közfoglalkoztatottak tavaly ősszel árvácskákat ültettek a buszmegállókban, a templom környékén, a hivatal udvarán és a bányász emlékműnél. Ezek helyére büdöskék kerültek a közelmúltban – tájékoztatott Széll Istvánné polgármester. 
Mint mondta, a községben lévő betonfalat rózsatövek teszik szebbé évek óta, idén a játszótér környéki partfalba is terülő rózsákat ültettek. Az intézmények ablakát pedig muskátli díszíti, azokat át is teleltetik. 
Széll Istvánné arra is kitért: sokszor szembesülnek azzal, hogy a frissen vásárolt növényeket kiszaggatják vagy ellopják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában