Kutyasuli

2022.06.15. 19:50

Vidám csaholások között tanulhatnak a salgótarjáni kutyusok

Boldog csaholások töltik meg a levegőt hétről hétre Somlyóbányán, ahol immár a négylábúak és gazdáik kutyaiskolai foglalkozások alatt sajátíthatják el az összehangolt munka alapjait. Az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesületének (ENME) a közelmúltban megvásárolt telke azonban nem csupán munkaterületként szolgál. A hasznosítási célok között az is szerepel, hogy helyszínt biztosítson a megyei kutyás közösség építését célzó programoknak.

Veres Edina

Valóra vált álom: immár saját telephelyen működhet a kutyaiskola a városban

Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

Tóth Hajnalka, az ENME elnöke elmondta: a salgótarjáni kutyaiskolájuk immár évek óta működik, eddig azonban nem rendelkeztek saját telephellyel. 
– Régi álmunk vált valóra azzal, hogy megvásároltuk ezt a hozzávetőleg 4000 négyzetméteres telket, amely mostantól helyszínt biztosít a tevékenységünkhöz. Ez jelentős előrelépés volt a számunkra, még akkor is, ha sok munka akad még körülötte. Így például a tereprendezés is folyamatban van, de az akadálypályánkat is ide szeretnénk áthelyezni – mondta Tóth Hajnalka. Hozzátette: a kutya, gazda közti összhang sosem magától alakul ki, sokat és kitartóan kell dolgozni érte. 

Az egyesület elnöke szerint nem lehet eléggé hangsúlyozni: a tanulást sosem késő elkezdeni, legyen akármilyen idős akár az ember, akár a hűséges kedvence. A kutyaiskolában összesen hat kiképző dolgozik azon, hogy minden gazda-kutya páros a számára legmegfelelőbb foglalkozáson vehessen részt. A kis vagy a nagy testű ebekkel a tulajdonosaik például kezdő tanfolyamra jelentkezhetnek, amelyek célja a háztartások négylábú és kétlábú tagjai közti kapcsolat megalapozása és elmélyítése. 

– Fontosnak tartjuk, hogy ne csak a kutyust tanítsuk hanem a gazdáját is. Elmagyarázzuk például, hogy mit sugall testbeszédével a négylábú társ, mire kell odafigyelni, és emberként mi a helyes viselkedés hűséges barátunkkal szemben. Utóbbiaknál ki kell emelnem, hogy nálunk csak és kizárólag a pozitív megerősítés módszerét, teszem azt, a jutalomfalattal való dicséretet alkalmazzuk – emelte ki Tóth Hajnalka. 

A kutyák erőnlétét, kitartását és koncentrációját is fejlesztik
Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

A kezdőknek szóló „tananyagban” olyan témákat érintenek a résztvevők a tréner segítségével, mint a pórázhasználat és az azon való közlekedés, de elsajátíthatják például az ültetés és a fektetés láb mellett, vagy a helyben maradás alapvezényszavak használatát is. Emellett gyakorolják az úgynevezett behívást, amely arra szolgál, hogy bármilyen külső tényező esetén a kutya a jelzésre azonnal visszatérjen a gazdájához. Végül, de nem utolsósorban a négylábúak szociális képességeit is fejlesztik egy külső helyszínen. Ennek célja, hogy a házi kedvenc mind a fajtársaira, mind a különböző – akár a hétköznapi séták során előforduló – ingerekre megfelelően reagáljon. Ezt lehetőség szerint már kölyökkorban el kell kezdeni, amely tevékenység a kutyaiskolában Komkáné Balza Tünde és Babka Eszter kiképzők gondjaira van bízva. 

Tóth Hajnalka rámutatott, hogy az új parkot nem csupán munkaterületként, hanem kutyás közösségi színtérként szeretnék hasznosítani. A tervek szerint a közeljövőben olyan szabadidős nyílt napot is tartanak majd, ahol az ebtartók és kedvenceik ismerkedhetnek, barátságokat köthetnek és ápolhatnak. Ezentúl kutyás kirándulások szervezését is szívesen vállalnák, ám e kezdeményezéssel kapcsolatban jelenleg még egyeztetéseket folytatnak a Zöld Út Természetjáró Egyesület vezetőségével az esetleges túraútvonalakat illetően. 

Az állat esetleges viselkedési problémái ellen is hatásos a tréning

A kutyák őrző-védő képzése általában megosztja az embereket. Balogh Csaba, az ENME egyik kiképzője elmondta: vannak, akik tévesen azt feltételezik, hogy az őrző-védő tréningektől agresszívvá válnak a kutyák. 

– Az ilyen képzések előnyei közé tartozik például, hogy sok viselkedési probléma esetében segítséget, vagy akár megoldást is jelenthetnek. Ráadásul a nagy mozgásigénnyel rendelkező kutyáknak nemcsak fizikai, hanem mentális fáradtságot is biztosít egy-egy ilyen foglalkozás. Ennek köszönhetően pedig a kedvencünknek nem marad a lakás lerombolására irányítható fölösleges energiája. A kutyák erőnlétét, kitartását és koncentrációját is fejleszti a tréning, míg a félős ebek esetében a sor kiegészül az önbizalom növelésével. A képzések során a gazdák pedig megtanulhatják kontrollálni négylábú társaikat a nem szokványos körülmények között is – sorolta a pozitív hatásokat a kiképző arra is kitérve, hogy ezek a foglalkozások nem csupán az őrző-védő kutyafajtáknak ajánlottak. Így Balogh Csaba és Nagy László vezetésével a salgótarjáni kutyaiskola is elindított egy őrző-védő foglalkozást. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában