Filmhíradó

2022.06.28. 19:57

Tízszer is befedhették volna a Balatont a zagyvapálfalvai gyár éves termelésével (videó)

Zagyvapálfalva alig párezer lakosú kisközség volt az 50-es években, táblaüveggyára mégis jelentőssé tette.

Nool

Forrás: Filmhíradó

A Filmhíradó 1953-as beszámolja szerint a nógrádi gyárban a drága külföldi anyagokat kitűnően helyettesítő, finom balatoni kvarchomokból készült a táblaüveg. Húsz percenként adagolták az üzem kemencéjét, ami egyszerre nyolcvanöt vagon folyékony üvegmasszát készített. 

- Ocsai Gyula gépmester látja el a hőfok ellenőrzését. A kemencében állandó az ezernégyszáz fokos hőség. A folyékony masszát tizedmilliméter pontossággal működő szerkezet húzza felfelé. Közben a massza kihűl és Szarvas Lajos ujjabb (sic!) üvegtáblát emelhet le a gépről. Jászfalvi Albert üvegvágó sztahanovista huszonnégy éve végzi felelősségteljes munkáját. Gondos méréssel és az üvegvágó pontos kezelésével állandóan selejt nélkül, 200 százalékon felül dolgozik - tudhatjuk meg a bejátszásból.

A tudósítás szerint a hatalmas raktárban több tízezer üvegtáblát tároltak. A gyár évente annyi üveget termelt, hogy az így kapott üveglappal a Balatont tízszer fedhetnék be. A nógrádi üveggyártás bőven fedezte az ország szükségletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában