Mezőgazdaság

2022.06.21. 11:28

Szépen fejlődhetnek idén a nógrádi gazdák szántóföldi növényei

Egy aszályos ősz, majd egy hasonló adottságokkal bíró tél és tavaszkezdet után a gazdák esedeztek az esőért szűkebb hazánkban is. Végül április volt az a hónap, amely meghozta a megváltással kecsegtető égi áldást a szántóföldekre. Az utolsó pillanatban érkező csapadék a legtöbb területen helyreállította a szántóföldi növények vízháztartását, ezzel biztosítva a fejlődésüket.

Veres Edina

A tavasz közepéig nagy volt a szárazság, de a tartósság érdekében elkél még az eső

Forrás: CZM Hajdú-Bihari Napló

A több hónapon át kitartó aszályos időjárás miatti gondterheltség vetett árnyékot szűkebb hazánk növénytermesztőinek arcára egészen tavasz közepéig, amikor is megérkeztek a reménnyel kecsegtető első esőfelhők. Csáki Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke elmondta: az áprilisi nagyobb mennyiségű csapadék az utolsó pillanatban érkezett. 

– A mennyiség helyenként a 70–100 millimétert is elérte, amelyet a talaj folyamatosan vezetett el. Ennél ideálisabb időjárási tényezőt talán kívánni sem lehetett volna. Ezután májusban tovább folytatódott a gazdák számára igen kedvező folyamat. Egyszerre kisebb mennyiségű eső hullott a szántóföldekre, nem túl intenzíven, mindez pedig kedvezett a tavaszi munkáknak is – mondta a megyei elnök. 

Hozzátette: igaz, az év elejéhez képest kedvezőbbre fordult az időjárás, azonban még mindig jelentős mennyiségű csapadék hiányzik a földből. A megye déli részére jutott a legkevesebb csapadék, így a pásztói járásban várhatóan gyengébb lesz a gabonatermés. Az elmúlt hetekben már kevesebb, legfeljebb néhány milliméternyi eső hullott szűkebb hazánk szántóföldjeire, amely mennyiség már nem sokat változtatott a helyzeten. A föld még jelenleg is annyira száraz, hogy a tavaszi vetéseknek több területen a kelés is gondot okozott. 

– Ezen túl egy településről jégeső miatt is jeleztek, amely természeti jelenség Nógrád településen okozott komoly kárt. A közelmúltban egy éjszaka ismét 10 milliméter körüli csapadék hullott, ami néhány napra elegendő utánpótlást jelent – húzta alá Csáki Balázs, aki arra is rámutatott, hogy jelentős – akár a 20-30 százalékot is elérő – kiesést tapasztalnak a napraforgó-, illetve kukoricatáblákban. 

Kuris Péter szécsényi gazdálkodó számára sűrű a mindennapi program, hiszen egész napokat tölt a munkagépen és rója a köröket a földjeiken. Mint mondta, a tavaszi esőzések a legtöbb helyen helyreállították a növények vízháztartását. 

– Tapasztalataim szerint Szécsény kistérségében nem volt jellemző, hogy kiégtek volna a vízhiányos időszakban a táblák, mivel szerencsére még időben érkezett a csapadék. Ráadásul az is jó hír, hogy az előrejelzések szerint további esőzésekre számíthatnak a mezőgazdasági szakemberek. Ugyanakkor a lehulló csapadék és a meleg időjárás miatt jellemzően páradúsabbá válik a levegő, amely hatás a penészgombák kialakulásának kedvez, mondhatni: melegágya annak. Éppen emiatt ez idő tájt különösen komolyan kell venni a táblákon a növények gombás megbetegedése elleni védelmet – emelte ki a szakember. 

Hozzátette: az év első negyedében érkezett égi áldás helyreállította a szántóföldek fejlődő vegetációjának kondícióját, ugyanakkor ahhoz, hogy a talaj mélyebb rétegeiben víztartalék képződjön, még további – legalább 50 milliméternyi – csendes, áztató esőre lenne szükség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában