Korszerűsítés

2022.06.03. 17:26

Sorra modernizálják a fontosabb intézményeket Pásztón

Több százmillió forintnak köszönhetően újul meg a városi könyvtár, valamint a középiskola francia tagozatának épülete a közeljövőben. Ezek mellett még számos fejlesztés zajlik Pásztón, a jövőben pedig további beruházások veszik kezdetüket.

Nagy Orsolya

A Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégium francia tagozatának épülete is teljesen új köntöst kaphat a közeljövőben

Forrás: NMH | Fotó: Hüvösi Csaba

Csaknem 300 millió forint támogatást nyert el a kö­zelmúltban a helyi önkormányzat. Farkas Attila, a város polgármestere hírportálunknak elmondta, hogy a kapott összegből két intézményt korszerűsítenek majd. 

– Fontos, hogy a Teleki László Városi Könyvtár és a Mikszáth Kálmán Gimnázium francia tagozatának épülete új köntöst kapjon, hiszen mindkét intézmény nagyon régi már, nem felelnek meg a mai elvárásoknak – közölte Farkas Attila. 

Hozzátette: a könyvtárban az összes nyílászáró cseréje indokolttá vált, beleértve a korábban cserélt, de jelenlegi követelményeknek már nem megfelelőket is. A szakemberek ezen túlmenően elvégzik majd a homlokzati falak, valamint a lapos tető hőszigetelését is. A polgármester arra is kitért, hogy a könyvtárban a hőleadó oldal és a fűtési vezetékek cseréje javasolt, úgynevezett termosztatikus radiátorszelepek beépítésével és programozható fűtésszabályozás kiépítésével. Emellett a kondenzációs kazánt is kicserélik. Az épület villamosenergia-fogyasztásának csökkentése érdekében pedig a hálózatra visszatápláló napelemes rendszer telepítését tervezik. 

Váczi Tünde, a könyvtár igazgatója kifejtette, hogy már nagyon régen történt felújítás az épületen, ezért szükség van rá, hogy méltó módon tudjanak dolgozni és látogatókat fogadni. A korszerűsítés által pedig költséghatékonyan működhetnek majd. A beruházást pedig már nagyon várják az ott dolgozók. 

A városban egyébként több fejlesztés is zajlik és indul el a közeljövőben. A szakemberek nemrég például egy újabb bölcsőde építését kezdték el, de a történelmi városrészen, a Romkertben az oskolamester háza zsindelyének cseréje, felújítása is elkezdődött, valamint zajlanak a munkálatok a Szent Lőrinc-templomban és parókián. Hamarosan indul a Varázsvölgy projekt második üteme, amely során látogatóközpont épül, de új köntöst kap majd a Csohány Kálmán Galéria, és a település az Enjoy Parkban is kitüntetett szerepet fog betölteni. Várhatóan idén megkezdik a szakemberek a múzeum korszerűsítését és a strandfejlesztést is. A helyiek pedig már nagyon várják, hogy a városi uszoda is elkészüljön. 

Szépül az iskola | A Mikszáth Kálmán Gimnázium francia intézete is megszépül a támogatásnak köszönhetően. Farkas Attila hangsúlyozta: az összes nyílászáró cseréje indokolt, de a szigetelés megvalósítása is fontos. Ezen túlmenően a fűtésrendszer is teljesen megújul majd, valamint ez az intézmény is napelemes rendszerrel bővül a költséghatékonyság érdekében. A pályázat során akadálymentes mosdót alakítanak ki, valamint az épülethez vezető útvonalat is akadálymentesítik rámpával. Horváthné Tajti Ágnes, a gimnázium igazgatója kiemelte, hogy örülnek a fejlesztésnek, hiszen már nagyon régóta nem volt felújítás az épületen. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában