Sereg

2022.06.26. 11:20

Sok faladata van a hozzávetőleg négyszáz nógrádi katonának

Jelenleg hozzávetőleg 400 aktív, illetve tartalékos katona szolgál az Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóaljnál (25. TVZ). A létszám közel 90 százalékos feltöltöttséget jelent. Az évek során folyamatosan bővült a megyei honvédek feladatinak köre, így akárcsak tavaly, úgy idén is utánajártunk, hogy milyen kihívásokat rejt a katonaélet szűkebb hazánkban?

Veres Edina

Tavaly ősszel a Covid–19-világjárvány kapcsán ismét számos tennivalójuk akadt a nógrádi tartalékosoknak

Forrás: MTI/Balázs Attila

A fenti kérdéssel kapcsolatban Gáspár M. Levente alezredes, a nógrádi zászlóalj parancsnoka kifejtette: mozgalmas hónapokat tudhatnak maguk mögött. 

– Különböző szállítmányok kísérése szerte az országban, a toborzási tevékenység támogatása, hadisírgondozás, honvédelmi nevelés, illetve a Honvéd Kadét Programot megvalósító iskolákkal való kapcsolattartás csupán néhány a feladataink sorából. Azok közül pedig különösképp kiemelkednek a külföldi szolgálatok. Mintegy kétéves felkészítést követően a magyar kontingens tagjaiként három aktív és egy tartalékos katonánk vett részt az Ohiói Nemzeti Gárda 37. Lövészdandár Harccsoport minősítő gyakorlatán. Meghatározó mérföldkő volt a számunkra, hiszen ez a gyakorlat volt az első olyan külföldi megmérettetés, amelyen az MH két területvédelmi ezredének tartalékos katonái is részt vehettek. Örömmel mondhatom, hogy megállták a helyüket, amit mind az amerikai, mind a magyar gyakorlatvezetőktől kapott pozitív visszajelzések alátámasztanak – mondta a zászlóaljparancsnok. 

A 25. TVZ katonái egy másik határon túli misszióban is részt vállaltak, illetve vállalnak. Tavaly ősszel szintén első alkalommal nyílt a tartalékosoknak lehetősége arra, hogy – az aktív bajtársaik mellett – ők is békeműveleti feladatokat lássanak el fél éven át Koszovóban a Kosovo Force (KFOR) kontingenséhez csatlakozva. Azóta már egy újabb váltás is megkezdte a koszovói szolgálatot, illetve jelenleg zajlik a következő váltás felkészítése is. 
Külföld mellett természetesen a hazai „porondon” is tanúbizonyságot tettek a tartalékosok felkészültségükről. 

– A Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap eseményeinek zavartalan lebonyolításához húsz nógrádi honvéd járult hozzá munkájával. Ezentúl a több mint hétszáz résztvevőt felvonultató Moon Star nevű összevont tartalékos kiképzési foglalkozáson egyszakasznyi létszámmal voltunk jelen. Ugyan egyre csökkenő létszámmal, de még mindig feladataink között szerepel a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok képzése, illetve szeptemberben elindítottuk az új szolgálati formához, azaz az önkéntes katonai szolgálathoz tartozó kiképzéseket. Mindezek mellett természetesen folyamatosan részt vettünk az északi és a déli határvédelemben. Ez utóbbi tevékenység jelenleg is a mindennapjaink része, hiszen arra a migrációs válságkezelés, és nem a koronavírus elleni védekezés miatt van szükség – hangsúlyozta Gáspár M. Levente alezredes, aki ezután felidézte, hogy tavaly ősszel a Covid–19-világjárvány ismét felerősödött, és feladatot adott a nógrádi tartalékosoknak. Több mint százan teljesítettek 2021-ben kórházszolgálatot megyénkben és azon túl is, illetve a katonák segítségével az oltási akcióhetek adminisztrációs tevékenysége is gördülékenyebbé válhatott. 

A jelennel kapcsolatban a nógrádi zászlóalj parancsnoka kifejtette: idén tavasszal a járványhelyzet lehetővé tette az egészségügyi óvintézkedések felfüggesztését, így a 25. TVZ-nél – alaprendeltetésének megfelelően – újraindíthatta az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati forma modulalapú képzéseit. Ugyanakkor ismét egy új feladat kopogtatott az ajtón, amelynek kiváltó oka a szomszédunkban dúló háború. A nógrádi aktív és tartalékos katonák a Salgótarjánban elszállásolt ukrajnai menekültekkel kapcsolatos tevékenységek koordinálásában és támogatásában is segítséget nyújtanak. 
Beszámolója végén Gáspár M. Levente alezredes a jövővel kapcsolatban annyit fűzött hozzá: ahogy eddig, úgy ezután is az lesz a legfontosabb számukra, hogy tevékenységük révén a megye lakossága érezze, minden körülmények között számíthatnak a nógrádi katonákra. 

Takács Tibor őrnagy elismerést ad át Dukony Zsoltnak 
Forrás: H.Cs., NMH

Bővítette tudását, élményeivel a fiatalokat kívánja motiválni

Bővítette tudását, élményeivel a fiatalokat kívánja motiválni

Hozzávetőleg négy évvel ezelőtt lépett be a Nógrád megyei önkéntes területvédelmi tartalékosok sorába Dukony Zsolt ött. törzsőrmester. Tavaly a határszolgálaton túl részt vett mind a minősítő gyakorlaton Ohio-ban, mind a Koszovói misszióban. 

– Ez előbbit egy hosszú felkészítési időszak előzte meg, amely mellett 2021-ben lehetőség nyílt a KFOR felkészítésre is jelentkezni. Gondoltam, miért is ne? Így számomra párhuzamosan futott a kettő, illetve ezek mellett februárban elvégeztem a harctéri életmentő – CLS – képzést, amely ismereteket külföldön is hasznosítottam. Véleményem szerint ez mindenképp egyfajta „pluszt” jelent egy lövészkatonának. A két felkészítés, illetve a külföldi feladat-végrehajtások alatt megtapasztalhattam, ahogy a kihívások a résztvevőket egy kivételesen összetartó közösséggé formálják. Bajtársakká, akik átsegítik egymást az esetleges hullámvölgyeken, amelyekből nálam is akadt néhány a felkészítések alatt – mondta Dukony Zsolt ött. törzsőrmester, aki a KFOR misszióban teljesített szolgálatáért elismerésben részesült a közelmúltban.

Hozzátette: rengeteg ismerettel bővíthette tudását a két külföldi feladat során. Az élményeit és tapasztalatait kiképzősegédként igyekszik átadni a fiataloknak, akiket ezentúl arra is próbál motiválni, hogy éljenek az ilyesféle lehetőségekkel, hiszen – a nehézségek ellenére is – megéri. Ő maga sem tesz másként, a tervei között már ott a következő célkitűzés: jövőre az iraki misszióban kíván részt venni. Az ött. törzsőrmester ugyanakkor aláhúzta, a családja támogatása nélkül nem vihette volna mindezt véghez, illetve azoknak is hosszú a sora, akiket felesége és gyermekei mellett köszönet illet az elmúlt egy év során nyújtott pártfogásért és segítségért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában