Kapcsolat

2022.06.24. 19:17

Régóta állítanak példát a nehéz sorsú gyermekeknek a ráróspusztai táborban

A Hanns Seidel Alapítvány és a Polgári Szécsényért Alapítvány az idén tizenegyedszer rendezte meg népszerű Példakép Táborát Ráróspusztán. Péntek délután nyílt napot tartottak, amelyen Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő is részt vett.

L.J.

Forrás: H.Cs., NMH

A Hanns Seidel Alapítvány évek óta vállalja olyan gyerekek táboroztatását, akik nehéz körülmények között élnek és kevés pozitív példát látnak maguk körül. 

A táborba érkező vendégeket a gyermekek vezették körbe, majd egy rövid műsorral megmutatták, milyen élményeket szereztek. A megjelenteket Varga Krisztina táborvezető köszöntötte. Az esemény fővendége Sztojka Attila kormánybiztos volt, aki beszédében elmondta: először 2013-ban járt a Példakép Táborban, ahol minden alkalommal hatalmas életerőt és energiát érez. 

– Ez a 2012-ben elindult kezdeményezés egy csoda. Még nem találkoztam olyan alapítvánnyal, amely társadalompolitikai dolgokat támogat, miközben képes felkarolni és segíteni egy gyerekekkel foglalkozó tábort – tette hozzá Sztojka Attila. 

Kiemelte: a tábor egyik alapküldetése a kapcsolatépítés. Ő maga is mindig elfogadja a meghívást, ugyanis szeretné megismerni a gyerekeket és bízik benne, hogy később akár az élet más területén is találkozhat majd velük. 

– Ha a gyerekek kitűznek maguk elé egy célt és elég kitartóak lesznek, akkor egyszer maguk is példaképpé válhatnak mások számára – hangsúlyozta a kormánybiztos. 

A rendezvényen részt vett Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője is, aki arról beszélt, mennyire fontos szerepet tölt be a közösség a gyerekek életében.

Ezt követően Sörös Iván, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárságának gyermekesély főosztály vezetője bemutatta azt a kiadványt, amelyben az alapítvány a Példakép Tábor elmúlt tíz évét foglalta össze. Mint mondta: a jubileumi kiadás tele van képekkel, amelyek történeteket és embereket mutatnak be, de tartalmaz kiegészítő szöveget is. 

A rendezvényre meghívták az Mathias Corvinus Collegium (MCC) Roma Tehetséggondozási Program igazgatóját, Antal Istvánt is, aki néhány szóban bemutatta tevékenységüket. Emellett a nyílt napon jelen volt a Budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem több hallgatója is, akik érdeklődnek Nógrád megye és a társadalmi felzárkózás iránt. 

A program végén Fixl Renáta, az alapítvány budapesti irodájának vezetője kiemelte, hogy a Példakép Tábor egy társadalmi innováció, majd egy-egy jubileumi kiadással köszönte meg a nevelők eddigi munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában