Polgárőr nap

2022.06.27. 17:30

Polgárőrök is védik a rendet megyeszerte

Szent László napján nem csak a határőrök ünnepeltek, hanem a polgárőrség állományának tagjai is. A közrend és a közbiztonság érdekében tevékenyen ténykedő önkéntesekkel rendszeresen találkozhatunk szűkebb pátriánkban is, szemlélhetjük miként végzik szolgálatukat. A megyei szervezet elnöke, Vass Miklós az ünnep kapcsán határozottan kijelentette, a lakosság teljes megelégedésére dolgoznak a civilek.

Hegedűs Henrik

Forrás: Nool

– A Nógrád Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége nemrégiben Drégelypalánkon tartotta küldöttközgyűlését. Melyek voltak a legfontosabb témák, amiket megtárgyalt a tagság?
– Legelőször a járványhelyzetben betöltött szerepünket elemeztük és értékeltük. A COVID-időszakban rendkívül élénk munkát fejtettek ki a polgárőreink, a szokásos feladataikon túlmenően a településeken az önkormányzatokkal együttműködve segítettek az idősek ellátásának lebonyolításában. Ugyancsak fontos kérdés volt a gyűlésen a nyári rendezvények biztosítása. Most, hogy immár bátran lehet szervezni nagyszabású eseményeket, az egész megyében rengeteg szabadidős program lesz az elkövetkező két-három hónap során, amiben a szervezők feltétlenül számítanak a bevonásunkra, elsősorban a forgalom irányításában, az emberek tájékoztatásában, hiszen az idegenek számára kiemelten lényeges, hogy helyismerettel rendelkező személyek igazítsák útba a vendégeket. Beszéltünk még ezen kívül az ifjú polgárőrökről, szerencsére egyre több fiatal vállal ilyen jellegű önkéntes munkát, míg a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Technikum rendészeti szakoktatásával karöltve, a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával pályaorientációs képzésben is részesítettük őket.

– A hivatalos szervekkel szintén állandó a kapcsolatuk.
– Azokon a településeken, ahol különböző okokból kifolyólag a körzeti megbízott rendőrök nem tudnak rendszeres szolgálatot ellátni, a polgárőrök önállóan segítik az egyenruhások munkáját. Természetesen bőven akadnak közös járőrözések is. Kiszámoltuk, az elmúlt esztendőben kétezer órával több közös szolgálat volt, mint 2020-ban. Ez hatalmas emelkedést jelent, ugyanakkor megerősíti a bizalmat is, hiszen egyértelmű mutatók igazolják, hogy jócskán javult a falvak közbiztonsága, amihez a polgárőrök nagymértékben hozzájárultak. Igyekszünk továbbá minél jobban szélesíteni az együttműködési megállapodásainkat, nem csupán a rendvédelmi szervekkel.

– Hogyan állnak a szervezet területi lefedettségével?
– Bátran állíthatom, egyre jobban, lassan nem lesz olyan fehér folt Nógrád megye térképén, ahol ne tevékenykedne polgárőr egyesület vagy csoport. Örömteli módon legutóbb Endrefalván alakult meg egy tizenkét fős társaság, akik lelkesen láttak hozzá a feladatokhoz. Hasonlóképpen Nógrádmarcalban szervezés alatt van a helyi „különítmény”, rövid időn belül ott is szolgálatba léphetnek az önkéntesek.

– Milyen terveket fontolgatnak az elkövetkező hónapokra?
– Javában tart az ifjú polgárőr nap előkészítése, amelyet idén, július 2-án, szombaton a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban tartunk meg. A megyei felnőtt tagság összejövetele pedig augusztus 13-án, szombaton Borsosberényben lesz, itt szeretnénk minél színesebb programkínálattal kedveskedni a bajtársainknak. Természetesen nem maradhatnak ki a falunapok, akik kilátogatnak egy-egy helyszínre, feltétlenül találkozni fognak a megkülönböztető mellényt viselő munkatársainkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában