Korszerűsítések

2022.06.04. 13:52

Pályázati forrásból fejlődik és gyarapodik Nógrádmarcal

Nógrádmarcal önkormányzata az elmúlt időszakban több pályázaton is sikeresen szerepelt. Ennek köszönhetően megújulhat egy rossz állapotú utcaszakasz, energetikai korszerűsítés valósulhat meg a művelődési házban, illetve sportpark is épülhetett a falu központjában, valamint több fontos eszközt is beszerezhettek.

Lászlók Judit

Vályi Nagy András (balra) elmondta, hogy a rossz állapotban lévő Csóri utca egy részét tudják most korszerűsíteni

Forrás: NMH/Hegedűs Márk

Fotó: Hegedus Mark

A község önkormányzata a Magyar Falu Programban két pályázatot is elnyert nemrégiben. Az út, híd, kerékpárforgalmi létesít­mény, vízelvezető rendszer épí­tése vagy felújítása című ki­íráson 32,5 millió forintot ka­pott a rendkívül rossz állapot­ban lévő Csóri utca egy részének a korszerűsítésére. Vályi Nagy András, a község polgármestere elmondta, hogy az érintett útszakasz fejlesztése évtizedek óta váratott magára, azonban az éppen folyamatban lévő beruházással megszűnik a méltatlan állapot, és a vízelvezetés is megvalósul. 

– Szintén a Magyar Falu Program kommunális eszköz beszerzés című felhívásán nyertünk el 3,2 millió forintot, amelyből önjáró adapteres fűnyírót fogunk vásárolni. A településen sok a közterület, így az eszköz azok karbantartását fogja megkönnyíteni – mondta el Vályi Nagy András. Hozzátette: – A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz idei kiírásán pedig a kultúrház energetikai korszerűsítésére kaptunk 48 millió forint támogatást. Az épület nagyon rossz állapotban van, ezért már régóta szerettük volna felújítani. A beruházás során megtörténik az ingatlan fűtés-korszerűsítése, a nyílászárók cseréje, a külső homlokzat hőszigetelése, az akadálymentesítés, beleértve egy akadálymentes vizesblokk kialakítását is, valamint napelemek gondoskodnak majd az áramellátásról. 

A Vidékfejlesztési Programban elnyert 6,4 millió forintból pedig a közelmúltban sportparkot létesítettek a művelődési ház mellett, valamint új eszközöket is beszereztek. 
– A negyven négyzetméter alapterületű A-típusú sportpark öt eszközt tartalmaz, amelyek a húzódzkodás-, a tolódzkodás-, a fekvőtámasz-, valamint a has- és a hátizom-erősítő gyakorlatok elvégzésére alkalmasak. Továbbá az összegből asztalokat, padokat, egy mobilszínpadot, valamint egy kétszemélyes biciklitárolót is vásároltunk – hangsúlyozta a polgármester, aki arra is kitért, hogy a Magyar Falu Program által korábban már egy másik sportparkot is létrehoztak a falu központjában, így most két teljesen különböző funkcióval ellátott fitneszpark várja a sportolni vágyókat. Emellett további pályázati forrásból három térfigyelő-, és két rendszámfigyelő kamerát helyeztek ki a településen, amelyek sokat javítanak a közbiztonságon. 

– Mindezeken kívül fontos lenne még a művelődési ház tetőzetének cseréje, ugyanis az eléggé rossz állapotban van. Az ezzel kapcsolatos pályázatunk tartaléklistára került, de bízunk benne, hogy végül sikerül elnyerni a támogatást, és akkor teljeskörűen megújulhat az épület. További tendert nyújtottunk be a már szervizigényes falugondnoki busz cseréjére is. Mindemellett pedig bízunk benne, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez tartozó főutunkat is felújítják a közeljövőben – mondta a polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában