Hivatás

2022.06.08. 17:25

Minden bajbajutotton örömmel segít a nem mindennapi címmel kitüntetett bátonyi tűzoltó

A közelmúltban dr. Pintér Sándor belügyminiszter kiemelkedő munkája elismeréséül tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Zsemberi Zsolt tűzoltó törzszászlósnak, a Bátonyterenyei Katasztrófavédelmi Őrs szerparancsnokának. A bátonyterenyei lánglovag lelkesen végzi munkáját már több mint tizenöt éve.

Nagy Orsolya

Zsemberi Zsolt tűzoltó törzszászlóst a belügyminiszter tüntette ki kimagasló munkájáért

Forrás: NMH | Fotó: Hegedűs Márk

– Mikor és miért döntött úgy, hogy tűzoltó lesz? 
– Amikor korábban katona voltam, az egyik ismerősöm mesélt arról, hogy milyen előnyei vannak ennek a foglalkozásnak, és milyen jó itt a csapat. Ezért úgy határoztam, hogy a katonaság után tűzoltó leszek. Végül 2005-ben álltam szolgálatba Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltóságán. Először a salgótarjáni laktanyán dolgoztam, majd 2016-ban, az őrs alakulásakor kerültem át Bátonyterenyére. 

– Mit jelent önnek ez a szakma? 
– Mint minden munkahelynek, így ennek is vannak szép, de nehéz pillanatai is. Nagyon jó érzéssel tölt el, amikor tudom, hogy valami hasznosat csináltam. Például, amikor segítünk egy-egy bajba jutott emberen. Jó látni a hálát és a boldogságot az emberek arcán. 

– Mit tapasztal? Mennyire hálásak az emberek a munkájukért? 
– Vannak, akik úgymond csodát várnak tőlünk, ugyanakkor természetesen nagyon sokan végtelenül hálásak, és örülnek, hogy számíthatnak ránk, és megakadályozzuk azt, hogy még nagyobb baj történjen­. 

– Van olyan emlékezetes pillanat, amelyet kiemelne az elmúlt évekből? 
– Konkrét emléket egyet sem tudnék felidézni, hiszen rengeteg eset történt az elmúlt több mint tizenöt évben. Nem kell nagy dolgokra gondolni, sokszor akár egy apró történés is megmarad az emberben. Viszont gyakran elég komoly káresetek is történnek, amelyeken csak lassabban, nehezebben tesszük túl magunkat. 

Helytáll a káresemények során, és tűzoltó egységet is vezethet | Fotó: Hegedűs Márk

– Ön hogyan tudja feldolgozni a súlyos balesetek után megélt érzéseit? 
– Szerencsére eddig még nem okozott számomra problémát. Egyébként sokat segít, hogy a többiekkel mindig megbeszéljük a látottakat. Az is előfordul azonban, amikor csak pár hét múlva kezdünk róla beszélgetni. Leginkább az viseli meg az embert, legalábbis engem, ha egy gyermekkel történik valami, legyen az baleset vagy akár egy tűzeset. 

– Milyen a közösség a bátonyterenyei tűzoltóállomáson? 
– Kiváló, nagyon szeretek itt dolgozni, és úgy vélem, igazán összetartó csapat vagyunk. Azt hiszem, ezt a munkát nem is lehetne másként végezni. 

– Tűzoltósági tanácsosi címet kapott a közelmúltban. Milyen érzés volt átvenni ezt az elismerést? 
– Nagyon meglepődtem, mert azt gondolom, hogy rajtam kívül sokan mások is megérdemelték volna, hiszen itt mindenki lelkesen és a legjobb tudása szerint végzi a munkáját. Egyébként már máskor is kaptam elismerést, ami szintén nagyon jó érzés volt, és természetesen a mostani cím is örömmel töltött el. 

– Hogyan tudja összeegyeztetni a munkát és a magánéletet? 
– Nem okoz gondot összehangolni a kettőt. Szabadidőmben is több dologgal foglalkozom, úgyhogy nem sok idő jut a pihenésre. Szinte mindig van valamilyen tevékenység, amely leköt. 

Folyamatosan továbbképezte magát, példaképként tekint elöljáróira | Zsemberi Zsolt az elmúlt több mint tizenöt év során mindig arra törekedett, hogy a lehető legjobbat hozza ki magából. Éppen ezért jóformán minden olyan képzésen részt vett, amely szakmailag segíthetett neki a továbbfejlődésben. Elsőként 2005-ben végzett el egy alapfokú tanfolyamot, majd 2009-ben tűzoltó technikusi képzésen vett részt, ezután pedig szerparancsnok lett. Ennek köszönhetően tűzoltó egységet vezethet, de a káresemények során tűzoltásvezetőként, illetve kárhelyparancsnokként is helytáll. Kollégái és beosztottjai egy emberként vallják, hogy Zsemberi Zsoltnak mind a szakmai tudása, mind az emberi értékei kiemelkedők a tűzoltóság szervezetén belül. A tűzoltó törzszászlós egyebek mellett kiemelte, hogy szakmai fejlődéséhez nagyban hozzájárult egyik kollégája is, Pálkerti Csaba főtörzszászlós, aki már a kezdetektől mindvégig példaként állt előtte, és motiválta őt tudásának bővítésére. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában