Dráguló négyzetméterek

2022.06.09. 06:50

Megugrottak az ingatlanárak Nógrád megyében – csökkenőben a kereslet

Egy friss ingatlanelemzés szerint szűkebb hazánk lakáspiacán a 25 millió forintnál olcsóbban kínált lakóingatlanok aránya idén áprilisban 73 százalékot tett ki. Tavaly ez az érték még 84 százalék volt.

Fodor Orsolya

A 25 millió forintnál olcsóbb ingatlanok aránya idén áprilisban 73 százalékot tett ki Nógrád megyében

Forrás: Pexels

– Bár 25 millió forint nagy összeg, az országos lakáspiacon az ennél alacsonyabb áron kínált lakóingatlanok viszonylag olcsónak számítanak – fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Rámutatott, emiatt a kereslet is fokozódik ebben a szegmensben. Ez részben köszönhető az elmúlt években látott lakáspiaci drágulásnak. Emellett az infláció múlt év közepe óta tartó emelkedése miatt a jegybank kamatemelési ciklusba kezdett. A lakáshitelkamatok is feljebb kúsztak, ami szintén az alacsonyabb áron elérhető ingatlanok felé terelte az érdeklődőket. 

– Az országos piacon a 25 millió forintos árszint alatt lényegében csak használt lakásokat kínálnak. Április közepén tíznél kevesebb új építésű lakóingatlan volt elérhető ennél olcsóbban. Az országon belül is jelentős eltérések vannak. Budapesten például csak egy 28 négyzetméteres lakás jön ki 25 millióból, miközben Nógrád megyében egy 146 négyzetméteres ingatlanra is elég lehet ennyi pénz – fejtette ki a szakember. 

Az elemzés szerint nagymértékben csökkent a 25 millió forint alatti eladó lakóingatlanok súlya a teljes piacon. Idén április közepén országszerte több mint 101 ezer lakóingatlant kínáltak eladásra. Ebből 16,5 ezer volt 25 millió forintnál olcsóbb, vagyis utóbbiak aránya alig több mint 16 százalékot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 26 százalékos részesedéssel. 

Nógrád megyében idén áprilisban közel 1000 lakóingatlan várt vevőre. Ebből majdnem 700 volt 25 millió forintnál olcsóbb, melyek részesedése 73 százalékot tett ki, míg tavaly ugyanekkor még 84 százalék volt. Salgótarjánban 87, Bátonyterenyén 83, Balassagyarmaton 49, Pásztón 57, Szécsényben pedig 50 százalékos volt a 25 millió forintnál olcsóbb lakóingatlanok részesedése. 

Az elemzéséből kiderült, hogy a szóban forgó városokban eladásra kínált valamennyi új és használt lakóingatlan átlagos négyzetméterára áprilisban 175 és 306 ezer forint között járt. Balogh László szerint az olcsóbb ingatlanok kínálatának csökkenése a lakásdrágulás mellett köszönhető az úgynevezett lakáspiaci dominóhatásnak is. Utóbbi azt jelenti, hogy Magyarországon a lakosság több mint 90 százaléka saját tulajdonú házban, lakásban él, ezért amikor valaki költözés miatt újabb ingatlant vásárol, akkor a meglévőt is értékesíti. A bizonytalanabb gazdasági környezet és a hitelkamatok emelkedése miatt érezhetően csökkent a lakáspiaci kereslet, így nemcsak a vásárlók száma esik vissza, hanem a kínálat is szűkül. 

Az ingatlanbazar.hu-n már 2 millió forintért is találhatók felújítandó családi házak, amelyek leginkább megyénk keleti részében helyezkednek el. Salgótarjánban és a vonzáskörzetében viszonylag kedvező áron hirdetnek ingatlanokat, ám ezek korszerűsítésre szorulnak. 

Egyre többen költöznek vidékre – Szilaspogony az egyik olyan település, ahol viszonylag olcsón lehet ingatlanhoz jutni. Bódi Józsefné polgármester elmondta: szinte az összes eladó ingatlant megvették a faluban. A legtöbben a fővárosból költöztek hozzájuk, de akadt olyan, aki Pécsről vagy Székesfehérvárról érkezett. – Az új tulajdonosoknak sokszor semmilyen kötődésük nincs községünkhöz. Egyszerűen csak eljöttek szétnézni erre a vidékre, és megtetszett nekik a nyugodt környezet – árulta el a polgármester. Mint mondta, a vásárlók korosztálya is rendkívül vegyes, mert a kisgyermekes családoktól egészen a nyugdíjasokig költöztek már hozzájuk a közelmúltban. A legtöbb ingatlan 6 és 10 millió forint között kelt el, és ezek csupán részben szorultak felújításra. A vevők nemcsak az árat nézik, hanem az épület állapotát is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában