Zarándoklat

2022.06.26. 15:48

Lovas zarándokok lepték el a Mátraverebély-Szentkúti nemzeti kegyhelyet (fotók)

Az előző évek hagyományaihoz hűen idén is Szent László királyunk ünnepéhez kapcsolódva tartották meg a lovasok zarándoklatát vasárnap nemzeti kegyhelyünkön. Az ország különböző pontjairól érkeztek gazdák Szentkútra, hogy lovagkirályunk és a Jóisten áldását kérjék tevékenységükre.

Gerhát Karina

Forrás: NMH | Fotó: Hüvösi Csaba

A szentmise végén a gazdák ünnepélyesen is felvonultak állataikkal, akiket a szent uralkodó ereklyéjével is megáldottak.

Hosszú évek óta mindig a Szent László ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon a lovas gazdák sport- vagy haszonállataikkal együtt ellátogatnak Szentkútra. Teszik ezt azért, hogy a lovagkirályunk és a Jóisten áldását kérjék tevékenységükre.

A kegyhelyre tartók már a Szentkúthoz vezető úton szemtanúi lehettek néhány lovaskocsis felvonulásának. Ez azonban csak egy kis ízelítő volt abból, amit a helyszínen láthattak a jelenlévők. A szentmisét követően a gazdák a négylábúakkal együtt tettek egy kört a kegyhelyen: elől meneteltek a huszárok, őket követték a lóhátasok, majd a lovaskocsisok.

Lovagkirályunk ünnepén Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus püspök celebrálta a szertartást, amelynek végén a Szent László ereklyét tiszteletadás céljából ki is helyezték a Nagyboldogasszony-bazilikában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában