Kapcsolat

2022.06.26. 07:03

Jó kapcsolatot ápolnak a testvértelepülésekkel a Nógrád megyei falvak

Testvértelepülési kapcsolatokat szűkebb hazánk szinte valamennyi községe ápol. A járvány miatt az utóbbi időben ugyan nem volt annyi lehetőségük a személyes találkozóra, de az évek alatt kialakult barátságok és az önkormányzatok közötti együttműködés a legtöbb esetben megmaradt.

Gulyás Edina

Aratóverseny. Egy ilyen alkalomra a mátramindszentiek rövidesen Muzslyára mennek

Forrás: Illusztráció | Fotó: Zalai Hírlap

Mátramindszent évek óta jó kapcsolatot ápol a Székelyföldön található Csíkmindszenttel, a romániai Érmindszenttel, Muzslyával, a vajdasági Nagybecskerek város magyar helyi közösségével, és a Felvidéken lévő Terbegeccel is. A külhoni településeken túl a Győr-Moson-Sopron megyei Pérrel is együttműködnek.

– A fenti községekkel szoros barátságot ápolunk. Az utóbbi két esztendőben, a járvány miatt nem volt módunk a személyes találkozóra, azonban telefonon és elektronikusan gyakran kerestük egymást – hangsúlyozta Horváth János polgármester, hozzátéve: – Azonban július elején már ellátogatunk a délvidéki Muzslyára, ahol aratóversenyt tartanak, az ott élők pedig a hónap végén viszonozzák ezt és részt vesznek a mátramindszenti falunapon. Emellett készülünk a Felvidékre is. 

Mint mondta, az elképzelések szerint nyaranta a fenti községekben élő gyerekek kölcsönös táboroztatását is megvalósítanák. A testvértelepülések köre pedig a jövőre 30. alkalommal megtartott Mindszenti Napok programsorozaton minden bizonnyal tovább bővül majd. 

Erdőkürt önkormányzata olyan településekkel ápol testvéri kapcsolatot, amelyek nevében szerepel a kürt szó. Hazánkban ilyen Helyőkürt és Tiszakürt, a határon túl pedig Csallóközkürt, Hidaskürt és Kürt. 

– Hat évre szóló megállapodást szoktunk kötni egymással a rendezvények és programok megszervezése céljából, valamint az élet különböző területein, a sport, az oktatás és a vállalkozások terén történő együttműködés biztosítására – fogalmazott Szebenszkiné Palik Katalin polgármester, hozzátéve: – Minden évben tartunk egy találkozót, amit sorban, egymást követően szerveznek meg az önkormányzatok. Tavaly és tavalyelőtt ez elmaradt a járvány miatt, azonban július 8-10. között a szlovákiai Kürtön tartjuk meg azt. A programoknak közösségépítő ereje van, valamint a hagyományok és a kultúra éltetését is szolgálják. Ezen kívül a községek fejlődését is elősegíti az együttműködés. Csallóközkürttel közösen valósítottuk meg egy határon átnyúló projektet, aminek köszönhetően piac, színpad és játszótér is épült a két településen. 

Komjáti István, Csitár első embere arról tájékoztatott, hogy több mint 15 éve tartó kapcsolatot ápolnak a szlovákiai Kelenye önkormányzatával, szintén hosszú évek óta működnek együtt a Nyitra melletti Csitár községgel, mintegy öt éve alakult ki, és azóta is intenzíven tart a szerbiai Tóba faluval a testvérkapcsolat. Ezen kívül a csehországi Police-vel is kapcsolatban állnak. 

– A közös rendezvényeket uniós pályázatok segítségével valósítjuk meg. A találkozók alkalmával megismerjük egymás kultúráját és a jó gyakorlatokat is átvesszük egymástól – tájékoztatott a faluvezető. 

Nézsának a szlovákiai Lukanénye község a testvértelepülése. Styevó Gábor polgármester elmondta: több alkalommal is nyújtottak be közös pályázatot, sikerrel. 

– A Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával cseh, lengyel és szlovák községekkel is együttműködünk annak érdekében, hogy megismerjük a szomszédos országok hagyományait – közölte Nézsa első embere. 

Lengyel, erdélyi, szlovák és magyar községekkel is testvéri kapcsolatot ápolunk, amire a pandémia rányomta a bélyegét az elmúlt időszakban – tájékoztatott Lehoczki Szabolcs, Piliny polgármestere – A településeken élők a közös rendezvényeken megismerik egymást, a faluvezetők pedig betekintést kapnak az önkormányzatok működésébe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában