Bizonyítvány

2022.06.10. 06:50

Jelentősen csökkent a nyelvvizsgára jelentkezők száma Nógrád megyében

Visszaesett az elmúlt években a nyelvvizsgák száma, hiszen anélkül is lehetett felsőfokú végzettséget szerezni a világjárvány miatt. Idén viszont már új lendületet vett az idegen nyelvek tanulása: akár digitálisan is számot adhatnak a tanulók.

Nagy Orsolya

Ez évben már ismét kell nyelvvizsga ahhoz, hogy a tanulók megszerezzék a felsőfokú végzettséget

Forrás: Pexels

Még mindig van lehetőség nyelvvizsgát szerezni azoknak, akiknek eddig nem sikerült. A hagyományos, papíralapú nyelvvizsgák mellett ma már létezik olyan vizsga is, hogy nyolc napon belül eredmény születik. E vizsgafajta Salgótarjánban is elérhető heti kétszer. 

Körmendy Éva, az egyik salgótarjáni nyelviskola igazgatója elmondta, hogy most van az utolsó roham azok esetében, akik főiskolára jelentkeztek, ugyanis július 7-ig kell feltölteni a rendszerbe a nyelvvizsga-bizonyítványt. Ez fontos, hiszen az okmány megléte 28-40 pontot is jelenthet a tanulóknak. 
– Az a nagy dömping, amely a korábbi éveket jellemezte, mostanra elmaradt. Ezt befolyásolta a veszélyhelyzet alatt bevezetett ideiglenes szabály, a nyelvvizsga-amnesztia. Emiatt országos szinten érezhetően visszaesett a nyelvvizsgázók száma, hiszen a diákok megkapták anélkül is a diplomájukat – közölte Körmendy Éva. 

Hozzátette: Salgótarjánban korábban 40–50-en is részt vettek egy-egy vizsgán, mostanra 15–20 vizsgázóra csökkent ez a szám. 
– Sokaknak van még mindig beragadva diploma a nyelvvizsga hiánya miatt, ők reménykedtek abban, hogy idén is marad az amnesztia. Ez évben azonban már kell az idegen nyelv a felsőfokú végzettség megszerzéséhez. 

Az igazgató kiemelte, fontos szinten tartani a nyelvi készségeket. Egy nyelvvizsga jelenleg 30–40 ezer forintba kerül, az első sikeres vizsga után az állam visszatéríti annak díját. Az elmúlt években alig 5–8 százalékkal emelkedett az ára. 
Körmendy Éva tájékoztatott: manapság egyre népszerűbb a digitális nyelvvizsga, amelyet minden korosztály kedvel. 

– Szeretik, mert papír nélküli, mindössze tíz nappal előbb kell bejelentkezni, hamar eredmény születik és a bizonyítványt futár viszi házhoz. Emellett van erre a célra kialakított terem is, ahol hatan tartózkodnak nyugodt körülmények között. Ugyanazon készséget méri, mint a hagyományos vizsga, így a hallás- és szövegértést, valamint az íráskészséget is. Az elektronikus szótár használatára is van lehetőségük a jelentkezőknek – hangsúlyozta az igazgató. A tapasztalat azt mutatja, hogy tízből nyolcan már ezt választják az egyetemisták és középiskolások, de még a felnőttek között is. 

A pásztói Kelemen-Balogh Gréta nagyon örült, amikor kihirdették a nyelvvizsga-amnesztiát, ugyanis már csak az hiányzott ahhoz, hogy megszerezze a felsőfokú végzettségét. 
– A döntésnek köszönhetően most már nekem is megvan a diplomám. Ugyanakkor fontosnak tartom az idegen nyelv elsajátítását – mondta Kelemen-Balogh Gréta, akinek tervei között még így is szerepel a nyelvvizsga megszerzése. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában