Kapás

2022.06.16. 11:25

Javában dübörög a versenyszezon a Nógrád megyei horgászok körében

A jó idő beköszöntével felpezsdült az élet a tavak partján, egyre több megmérettetésen tehetik próbára rátermettségüket szűkebb hazánk horgászai is. Erre a közelmúltban például a mátraterenyei víztározó mellett is adott volt a lehetőség a megyei feeder csapatbajnokság idején, míg a mátraszelei tó partján a fiatalok négytusája zajlott le.

Veres Edina

A megyei feeder csapatbajnokság győztesei, az Ipolyvölgyi Sporthorgász Egyesület tagjai a serleggel

Forrás: Beküldött fotó

A közelmúltban rendezték meg az V. Nógrád Megyei Feeder Csapatbajnokságot, amelynek házigazdája a Tóaljai Bányász Horgász Egyesület volt. A megmérettetésen tizenhárom horgászegyesület (HE), illetve a megyei szövetség indított egy-egy háromtagú csapatot a mátraterenyei víztározó partján. A csoportokból két versenyző method kategóriában indult, míg egyikük a hosszúelőkés feeder módszer terén csillogtathatta meg rátermettségét. A halak mérlegelése és a pontszámok összesítése után a versenyt harmadik helyen zárta az Acélgyári HE csapata. Második helyezést értek el a szécsényi II. Rákóczi Ferenc HE színeiben versenyzők, míg a képzeletbeli dobogó csúcsára a Szobról érkezett, Ipolyvölgyi Sporthorgász Egyesület tagjai léphettek fel. 

A versenyen emellett mindkét kategóriában egyéni bajnokot is hirdettek. A method feeder technikával horgászók között Tótok Gergely, a szécsényi II. Rákóczi Ferenc HE tagja által kifogott halak súlya volt a legmagasabb, összesen több mint 37 kilogramm. A hosszúelőkés módszert alkalmazóknál az Ipolyvölgyi Sporthorgász Egyesület csapatát erősítő Kantó Zalán bizonyult a legeredményesebbnek közel 5,7 kilogrammos összes fogással. 

Néhány héttel később a mátraszelei horgásztó partján a fiatalok vártak a minél nagyobb kapásokra az idei ifjúsági és gyermek négytusa versenyen, amelyet az Acélgyári Szabadidő és Sporthorgász Egyesület szervezett. 
Kapás Imre, az egyesület elnöke elmondta: a próbatétel reggelén esett az eső, így az időjárás viszontagságai miatt többen visszamondták a nevezést. Végül öt ifi és tíz gyerek jelent meg a verseny megnyitóján, majd a nap további részében szerencsére az időjárás már nem állta a sikeres horgászat útját. 

– Végül szerencsésen lezajlott a négytusa, sőt! Hosszú évek óta először fordult elő, hogy minden indulónak sikerült halat akasztania a horgára a délelőtt lezajlott halfogó versenyen. A résztvevők ebéd után a barkácsolás, a célbadobás és az elméleti feladatrészeket is ügyesen megoldották – összegezte a megmérettetést Kapás Imre. Hozzátette: a gyerek, illetve az ifjúsági kategória legjobbjait természetesen külön díjazták. 
Ez előbbi korcsoportban harmadik helyen végzett Vámos Károly, a Bátonyterenye-Ma­con­kai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület versenyzője. Második helyen végzett Dervadelin Valter az Őrhalom-i HE tehetsége, míg az aranyserleget Krocsány Gábor András a Kék Dunai HE gyermek horgásza emelhette a magasba. 

A gyermekek is örülhettek az eredményhirdetés során
Forrás: Beküldött fotó

Az U20-as, azaz az ifjúsági korosztályban a Kék Dunai HE színeiben induló Birta Barnabás teljesítménye érdemelte ki a bronzot. Sütő Adrián, a balassagyarmati Mikszáth Kálmán HE tagja az ezüstösen csillogó kehellyel tért haza. Az ifik között Nagy Kristóf, az Acélgyári SzSHE versenyzője bizonyult a legeredményesebbnek. E kategória első három helyezettje a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) támogatásának köszönhetően egy-egy értékes horgászfelszerelést vehetett át. Emellett a fiatalok jogosultságot szereztek arra is, hogy részt vegyenek a Mohosz országos nyári táborában, amit idén a zalaegerszegi Gébárti-tó partján rendeznek meg augusztus elején. 

A rapszodikus eredmények sem szegték a horgászok kedvét – A Tóaljai Bányász Horgász Egyesület tavaly ünnepelte volna megalapításának 30 éves jubileumát, azonban a Covid–19-világjárvány miatt erre nem volt lehetőség. Az egyesület elnöke, Hegyes Iván elmondta: általában a Nógrád megyei nyílt pergető bajnokságnak adnak otthont, idén azonban a kerek évforduló miatt úgy gondolták, hogy az V. Nógrád Megyei Feeder Csapatbajnokság versenyzőit fogadják a mátraterenyei víztározó partján. – Örömteli meglepetésként ért minket a nevezők magas létszáma, így végül a tópart mindkét oldalán ki kellett alakítanunk horgászhelyeket. A verseny elég korai időpontban volt meghirdetve, amikor is a halak kapókedve jellemzően még hektikus, illetve egy hidegfrontbetörés érkezett a területre aznap. E tényezők mind hozzájárultak ahhoz, hogy a bajnokságon viszonylag rapszodikus eredmények születtek – fejtette ki Hegyes Iván, aki hozzátette, hogy ennek ellenére a verseny jó hangulatban, probléma nélkül lezajlott, a kora délutánt pedig kellemes ebéd koronázta meg a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetsége jóvoltából. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában