Hivatás

2022.06.05. 19:53

Honvédelemre neveli a fiatalokat a bátonyterenyei pedagógus

Csank István Csabát a történelem iránti rajongása vezette a pedagógusi pályára, a honvédelem és a hazafias nevelés a katedrára lépésétől kezdve mind a mai napig szívügye. A közelmúltban a rendvédelem érdekében nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységéért Sárkányölő Szent György emlékplakettet vehetett át.

Veres Edina

A pedagógus több relikviát is felajánlott gyűjteményéből a Fáy iskola tanterméhez

Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

– Miként került ilyen közel a szívéhez a honvédelem? 
– Családi hagyatékként kaptam a nagyszüleimtől, akiktől rengeteg első és második világháborús történetet hallottam. Aztán én is bevonultam Gyöngyösre két év sorkatonai szolgálatra, majd 1983 februárjában szereltem le szakaszvezetőként, az egység háromszoros kiváló katonája cím birtokosaként. Akkor talán nem így éreztem, most azonban már szép emlékként gondolok vissza azokra az időkre. 

– Innen egyenes út vezetett a katedrára? 
– Szó sincs róla! Az eredeti szakmám acélszerkezeti gépész, ebben is helyezkedtem el. A történelem iránti rajongásom azonban nem hagyott nyugodni. Munka mellett 1990-ben az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán általános iskolai tanári, majd tíz évvel később a Miskolci Egyetemen történelem és bölcsész szakos középiskolai tanári diplomát szereztem. Ezután visszatértem az egri főiskolára, ekkor azonban már tanügyigazgatási szakértő pedagógus szakvizsgával gyarapítottam ismereteim sorát. 

– Mióta oktat honvédelemmel kapcsolatos ismereteket? 
– A bátonyterenyei Fáy András Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban 2001 és 2006 között igazgatói pozíciót töltöttem be. Az intézményben 2003-ban az akkori megyei rendőrfőkapitánnyal, dr. Havasi Zoltán dandártábornokkal és a Balassagyarmati Határőr Igazgatóság akkori vezetőjével, Ferencsik Pál dandártábornokkal kötött megállapodás alapján vezettük be a belügyi rendészeti pályára előkészítő képzést. Két évvel később a katonai alapismeretek nevű tantárggyal bővült a paletta. Utóbbit jelenleg is tanítom óraadóként mind a Fáyban, mind a Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnáziumban, amelyet öt éven át, 2022 januárjáig igazgatóként vezettem. Vallom, hogy – a sorkatonaság szüneteltetése ellenére is – fontos a diákok hazaszeretetre és honvédelemre nevelése. 

– Mennyire fogékonyak e téma iránt a mai középiskolások? 
– Azt szoktam mondani, hogy a tantárgy igazi neve: hazaszeretet-óra. Fontos, hogy mi, pedagógusok mindig az ő szintjüknek megfelelő információt adjunk át. Nyilván a mostani fiatalok mások, mint mi voltunk az ő korukban. Azt ugyanakkor elképzelhetetlennek tartom, hogy legyen köztük akár egy is, aki ne szeretné a hazáját. A kezdetben katonai alapismeretek néven futó tantárgy – véleményem szerint előnyére – sokat változott. Immár honvédelmi alapismereteknek hívják, illetve azt tapasztalom, hogy a tananyag felépítése is befogadhatóbb jelenlegi formájában. A fiatalokat pedig igenis foglalkoztatja az őket körülvevő világ, mostanában például sokat kérdeznek a szomszédban dúló háborúról. 

– Mindemellett ön is honvéd. 
– Számomra a hazaszeretet és a hazavédelem mindig is kulcsfontossággal bírt. Megtiszteltetésként éltem meg, amikor dr. Deák János ny. vezérezredes felkért 2003-ban a Magyar Tartalékosok Szövetsége Nógrád Megyei Szervezetének a létrehozására, amelyet jelenleg is vezetek. Az iskolapadba is visszaültem, így 2007-ben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen védelmi igazgatási menedzserként végeztem, majd hét évre rá teljesítettem a honvédelmi igazgatási tanfolyamot is. Emellett önkéntes műveleti tartalékos (ÖMT) alezredesként a Bátonyterenyei Járás Helyi Védelmi Bizottságnál honvédelmi alelnöki tisztet töltöttem be. Jelenleg is az ÖMT szolgálat kötelékét erősítem. 

– Többször elismerték a tevékenységét, legutóbb a közelmúltban. 
– Az elmúlt közel húsz év leforgása alatt kétszer vehettem át a Magyar Köztársaság honvédelmi miniszterétől a Honvédelem kitüntető cím II. fokozatát, illetve egyszer az I. fokozatát. Emellett a tárca vezetője Maléter Pál-emlékéremben is részesített. A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (POFOSZ) a Hazáért Érdemkereszttel tüntetett ki, míg 2003-ban a rendőrség napján díszkardot vehettem át. Idén, szintén e jeles nap alkalmából abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány Sárkányölő Szent György emlékplakettet adományozott számomra a rendvédelem érdekében nyújtott szakmai tevékenységemért. Emellett pedig arra is büszke vagyok, hogy az igazgatóságom idején bevezetett közszolgálati képzés – még ha más néven is – és a honvédelmi alapismeretek tantárgy mind a mai napig töretlen népszerűségnek örvend a fáys diákok körében. Ezt tartom a munkám igazi gyümölcsének. 

– Ilyen pályafutással a háta mögött, milyen terveket dédelget? 
– Néhány hónap múlva betöltöm a 65. életévemet, így közeledik a jól megérdemelt pihenés ideje. A feltöltődés mellett ugyanakkor – amennyiben igény mutatkozik rá – a honvédelmi oktatásban óraadó tanárként továbbra is szeretnék részt vállalni. A Magyar Tartalékosok Szövetsége Nógrád Megyei Szervezetével elkezdett munkát is folytatni kívánom, tehát egy szó, mint száz: a nyugdíjas éveimben is teljes szívvel szeretném a honvédelem ügyét szolgálni. 

Kutatást végzett – Csank István Csaba 1958. február 26-án született Pécsett. Nős, két fiúgyermek édesapja. A történelem területén – a világháborúk mellett – kedvenc szakterülete az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, és az annak leverését követő orosz hadifogság kérdése. – E témakörökben két alkalommal írtam szakdolgozatot. Volt szerencsém 1989-ben részt venni a barguzini ásatásokon, illetve levéltári kutatásokat végezhettem 1991-ben a szibériai Csitában, Irkutszkban és Ulan-Udéban. A témában több publikációm is megjelent, amelyek közül a legjelentősebbnek azt tartom, amely dr. Kiszely István Mégis Petőfi? című könyvében jelent meg – mondta Csank István Csaba, aki azt is elárulta, hogy szívének kedves elfoglaltság a honvédelmi és rendőrségi relikviák gyűjtése. Magáénak tudhat például egy korábbi rendőregyenruhát, egy balassagyarmati alezredes határőrruháját, sőt, egy olyan hóálcát is, amilyet a magyar katonák viseltek a Don-kanyarban. Gyűjteményének több darabját felajánlotta a Fáy András nevét viselő bátonyterenyei iskola honvédelmi tantermének berendezéséhez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában