Törzshely

2022.06.04. 19:55

Hagyományos ízek, féltve őrzött családi receptek: ízutazásra hív a héhalmi étterem (videó)

Van egy hely Nógrád megye déli részén, a fővárostól mintegy hatvan kilométerre, amely nem csak a környékbeliek körében népszerű, messze földről is szívesen látogatják. Nem csoda, hiszen a héhalmi Kőhíd Étterem és Pizzéria egy egészen különleges ízvilágba kalauzolja el a vendégeket, már-már visszaidézve a régi korok hangulatát.

Kakuk Klaudia

Forrás: NMH | Fotó: Hüvösi Csaba

Huszonöt napon keresztül zajlott a szavazás a Törzshely oldalunkon, ahol az olvasóink által jelölt kedvenc megyei vendéglátóhelyek mérték össze népszerűségüket. Nógrád megyében a községek kategóriájában a héhalmi Kőhíd Étterem és Pizzéria zsebelte be az első helyet. 

A helyet Bakos József csaknem két éve üzemelteti, a háttérben pedig 15 fős csapat dolgozik azért, hogy a vendégek semmiben sem szenvedjenek hiányt és jól érezzék magukat.

–  A kezdetek persze nem voltak zökkenőmentesek, a járvány sok mindent megnehezített, és egy fél évig csak kiszállítással tudtunk dolgozni. Szerencsére azóta visszatért minden a régi kerékvágásba, és gőzerővel tudjuk folytatni azt, amit 2016-ban megálmodtam – kezdte a tulajdonos, hozzátéve, hogy a nehézségek miatt kifejezetten örül a győzelemnek, hiszen ez azt is mutatja, hogy a lehető legjobbat hozták ki a helyzetből.

Nagyon boldogok voltunk, az egész csapat nagyon örült, amikor kiderült, hogy mi nyertük a legjobb vidéki vendéglátóhely címet. Hálás vagyok az itt dolgozóknak, a törzsvendégeknek és mindenkinek, aki ránk szavazott. Ez mindenképp jó visszajelzés, hiszen sokat dolgozunk azért, hogy a nálunk kapható ételek a lehető legjobb alapanyagokból, a legnagyobb szakértelemmel készüljenek

 – részletezte Bakos József.

Aranyat érnek a féltve őrzött receptek

Azt talán kevesen tudják, hogy a Bakos József által megálmodott hely, édesanyjának Szlavkovszki Erzsébetnek állít emléket, aki híres volt a főztjéről, receptjei igazi kincsnek számítanak.

– Vannak olyan ízek és illatok, amelyek emlékeket idéznek fel az emberben, ilyen édesanyám főztje is, aki rengeteg időt töltött a tűzhely mellett, ha kellett ellátta étellel, süteménnyel a falu apraja-nagyját. A nővéremmel igyekszünk megőrizni az egyedi ízeket, ezért hagyományos ételeink mindmáig az ő receptjei, házi praktikái alapján készülnek – mondta Bakos József, aki amellett, hogy az éttermet vezeti, tűzoltó, polgárőr és polgármester egy személyben.

Természetesen az étteremben sem riadok meg a feladatoktól. Ha kell, takarítok, ha kell, zöldséget pucolok, pizzát sütök, beállok futárnak vagy felszolgálok. Minden pillanatban és fázisban segítek, ha erre van szükség. Emellett a nővérem is kiveszi a részét a munkából, aki az édességek szerelmeseinek kedveskedik különleges receptúra alapján készült desszertekkel 

– mondta a tulajdonos.

Jobb elfelejteni a fogyókúrát

Egy biztos, a menüsorra tekintve rögtön elfelejtjük a fogyókúrát. Az étlapon ugyanis a magyaros ételek mellett modern fogások is szerepelnek, a gyorsételeken át a pizzákig és roston sült, grillezett ételekig vagy a finomabbnál finomabb desszertekig minden megtalál a vendég, ami szem-szájnak ingere.

Kacsacomb párolt káposztával, roston sült kacsamáj, cigánypecsenye – csak hogy néhányat említsünk a bőséges kínálatból.

– Fogásaink között mindenki megtalálja a kedvére valót. Bár rengeteg finomság van az étlapon, az egyik legnépszerűbb a héhalmi vándor tarisznyája, amely baconnel, gombával és lila hagymával töltött rántott karajt takar, és leggyakrabban juhtúrós sztrapacskával fogyasztják  – árulta el a tulajdonos. Hozzátette, hogy a vendég válasszon bármit, egy biztos: éhesen senki sem távozik!

Apait-anyait beleadnak

Ha ez nem lenne elég csábító, az étteremben a színes gasztronómiai felhozatalt a jó idő beköszöntével helyben grillezett ételek bevezetésével gazdagították.

– Apait-anyait próbálunk beleadni, hogy kielégítsük a vendégek minden igényét. Az étterem például tökéletes helyszín esküvők, családi és céges rendezvények lebonyolítására is. A helyiségek külön szeparálhatók, így három termünk 20, 40, valamint 60 fő befogadására képes. Ezek kívül egy 450 méteres grillterasszal is rendelkezünk, ahová több száz vendéget tudunk leültetni – mondta Bakos József, aki azt is elárulta, hogy a jövőben számtalan szolgáltatással bővítik a kínálatukat.

– Szeretnénk szálláshelyeket kialakítani, továbbá olyan rendezvényekkel, mint a bor- vagy a pálinkanapok és a stand-up esték hozzájárulni a vendégek szórakoztatásához. Emellett annak, aki lakodalomra készül, egy helyben mindent tudunk biztosítani: a díszítést, a fotóst, a zenekart, sőt lehetőség van a polgári szertartás megtartására is, mi több még fotósarok is a vendégek rendelkezésére áll – részletezte a tulajdonos, hozzátéve, hogy továbbra is igyekeznek a legjobbat kihozni az étteremből. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában