Programok

2022.06.20. 13:50

Gasztronómiai fesztiválok ízesítik a nógrádi nyarat

A koronavírus-járvány az elmúlt két évben megtizedelte szűkebb hazánkban a rendezvényeket. Sok hagyományos programról le kellett mondaniuk a helyieknek, idén nyáron azonban szinte minden hétvégére jut egy fesztivál. Ezek többnyire a gasztronómia köré szerveződnek.

Gulyás Edina

Az érsekvadkerti Nagygönc Fesztivál immár két évtizedes múltra tekint vissza

Forrás: NMH | Archív | Fotó: Hüvösi Csaba

A járvány miatt hosszú időre le kellett mondanunk a megszokott megyei rendezvényekről. A kényszerszünetet követően azonban sokan nagyon várták már, hogy újra részt vehessenek a fesztiválokon. Idén nyáron szűkebb hazánkban nem lehet ok a panaszra, szinte valamennyi önkormányzat megtartja a hagyományos programjait. 

– Kisecseten a koronavírus-járvány sem állta útját annak, hogy megrendezzük a Pampuska Fesztivált. A korlátozások feloldását követően az elmúlt két évben is megtartottuk a népszerű programot – tájékoztatott Pribelszki Tamás polgármester. – Idén augusztus 6-án várjuk az érdeklődőket a palóc édességről, a szalagos fánként is ismert finomságról elnevezett eseményre. A helyi asszonyok dagasztják és sütik a desszertet, amit az általuk készített baracklekvárral kínálnak. 

Héhalomban idén sem tudták megtartani a nagy érdeklődésre számot tartó Böllér fesztivált, ami a tervek szerint jövő áprilisban már újra várja a látogatókat. Bakos József, a település első embere arról tájékoztatott, hogy nem maradnak szórakozási lehetőség nélkül a környéken élők. A Dél-nógrádi  Önkormányzatok Egyesületét 17 település alkotja, idén július 30-án, első alkalommal szervezik meg a Dél-nógrádi Tor(k)os Fesztivált, amin toros ételeket kóstolhatnak a résztvevők. A gasztronómiai rendezvényt változatos kísérőprogramok is színesítik. 

– A Nagygönc Fesztivált 2001 óta tartjuk meg Érsekvadkerten, csupán egyetlen évben maradt el a járvány miatt. Idén augusztus 13-án várjuk a falura jellemző krumplis ételről elnevezett rendezvényre a vendégeket – fogalmazott Csabák István, a közművelődési intézmény vezetője. Mint mondta, a helyi csapatokon kívül a környező települések is felvonultatják az általuk készített finomságokat. 

Szuhán hosszú évek óta Kisboldogasszony napjához, a templom védőszentjéhez kapcsolódva tartják meg a búcsút, amit immár harmadik alkalommal Vad-Körte Fesztiválként rendeznek meg. 

– Szeptember tizedikén újra vadételek rotyognak majd a bográcsokban, emellett körtével készült süteményeket is felvonultatnak a főzőcsapatok – ismertette Tóth Zoltán polgármester. Mint mondta, a program az előző években sem maradt el a járvány miatt, a korlátozásokat betartva, kevesebb résztvevővel rendezték meg azt. 

A fentieken kívül még számos finomsággal várják szűkebb hazánk önkormányzatai a vendégeket. Ilinyben derelyét kóstolhatnak, Kétbodonyban Szilvaszombatot, Varsányban Lepényfesztivált tartanak, Ipolytarnócon pacalt főznek, Vanyarcon pedig Haluskafesztiválra invitálják a látogatókat. A rendezvények száma természetesen ezzel még nem teljes, azt még hosszan sorolhatnánk. 

Több év kihagyás után júliusban újra palacsintát süthetnek majd

– Az elmúlt három évben különböző okok miatt nem rendeztük meg a Mátraterenyei Palacsintafesztivált, azonban július 9-én megtartjuk azt. Idén jubileumot ünnepelünk, ugyanis tizedik alkalommal szervezzük meg az eseményt – tájékoztatott Gyurcsák Tamás, a program főszervezője. – Nagy az érdeklődés, már sokan jelezték, hogy palacsintasütőt ragadnának, még kilenc csapatnak tudunk helyet biztosítani. 

Gyurcsák Tamás arra is kitért, hogy újabb rekordkísérletre készülnek: a leghosszabb palacsintakígyót szeretnék elkészíteni, és elhódítani a címet Ceglédtől, akik 350 méterrel tartják a rekordot. A főszervező elmondta: a finomságok sütésén és kóstolásán túl színes programokkal kedveznek majd valamennyi korosztálynak és a különböző zenei stílust kedvelőknek egyaránt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában