Vedd a nógrádit!

2022.06.18. 21:25

Fesztivállal népszerűsítették a nógrádi termelők portékáit Hollókőn (videó)

Hollókő adott otthont a Vedd a nógrádit! elnevezésű fesztiválnak szombaton, ahol szűkebb hazánk termelői kínálták az áruikat, emellett megyei falvak képviselői készítették el a településük jellegzetes ételét. A Pajtaárok színpadon egymást követték a nagyszerű produkciók, az estét pedig nagykoncerttel zárta Péter Szabó Szilvia énekesnő.

Fodor Orsolya

Kézműves termékeket is vásárolhattak az érdeklődők

Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

A vásárlás – a különféle termékek beszerzése mellett – szólhat az összetartozásról és arról is, hogy egymást segítve erősítjük megyénk gazdaságát. A helyi termékek választása lehetőséget kínál arra, hogy támogassuk a szűkebb hazánkban elő termelőket. Ezt népszerűsítendő, szombaton Hollókőben tartották meg a Vedd a nógrádit! elnevezésű fesztivált, ahol a számos finomság mellett szórakoztató programok is várták a látogatókat.

– Bízom benne, hogy a Vedd a nógrádit! már önmagában egy jó reklám a helyi termelőknek, az itt élőkben pedig tovább erősíti az identitástudatot, s a szülőföld szeretetére nevel – fogalmazott Skuczi Nándor, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke.

Mint mondta, miután a koronavírus-járvány felütötte a fejét, 2020-ban a megyei önkormányzat javasolta a nógrádiaknak, hogy vásároljanak helyi termékeket. Ezáltal a lehető legrövidebb ellátási láncot használva részesíthették segítségben az itt élő, tevékenykedő termelőket és az általuk készített portékát. Akkor még nem lehetett pontosan látni, milyen boltbezárások, korlátozások lesznek a vírus nyomán.

Skuczi Nándor arra is kitért, hogy a megyei önkormányzat már korábban is a lokálpatrióta gazdaságpolitikát sürgette, hogy minél inkább a Nógrád megyei termelők által előállított termékeket lehessen kínálni a megye lakosságának.

– Ezáltal erősíthetjük a gazdaságot, segíthetjük az itt tevékenykedők fejlődését, és így kerülhetnek garantáltan egészséges élelmiszerek a nógrádiak asztalára. Ez a program az elmúlt két évben a megyei önkormányzat missziójává vált, az idő előrehaladtával pedig egyre ismertebbé lett, és mostanra már közel százan csatlakoztak hozzá – szögezte le a közgyűlés elnöke.

Szabó Csaba, a település polgármestere a fesztivált megnyitó beszédében elmondta: a világörökségi faluban minden egyes hónap meglepetéseket rejt.

– Júniusban két eseményről is hírt adott a település. Egyrészt két hete újra megnyitotta kapuit a vár, ami óriási jelentőséggel bírt, hiszen talán már húsz éve is annak, hogy azt terveztük, tető alá hozzuk az erődítményt. Mostanra ez sikerült. Másrészt a megyei közgyűléssel karöltve létrehoztuk a Vedd a nógrádit! rendezvényt – fejtette ki a polgármester. Hozzátette: miután berendezik a várat, szeretnék meghívni oda a megyei közgyűlés ülését is.

Étellel, tánccal és zenével kényeztették a vendégeket

Hollókő ófalujában, Gasztrofalu fesztivál keretében a vidék ízeit ismerhették meg a vendégek. Négy Nógrád megyei település képviselői készítették el a jellegzetes ételeiket. A vanyarciak haluskát, a kazáriak laskát tálaltak. A Szurdokpüspökiből érkezők asztalára libás finomságok kerültek, a kétbodonyiak pedig a szilvás fogásokat mutatták be a vendégeknek.

A finom ételek és a helyi termelők elsőosztályú portékái mellett számos fellépő is szórakoztatta a nagyérdeműt. Az ünnepélyes megnyitó után az Ófalu bejáratánál, a Pajtaárok színpadon láthatta a közönség a Hollókő Néptáncegyüttest, majd a Nógrád Táncegyüttes következett. Fellépett továbbá a Folt népzenei együttes, a Folk on 45, a Desperado és az est zárásaként Péter Szabó Szilvia ragadott mikrofont a rajongók örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában