Szemét

2022.06.24. 06:58

Felszámolják a sok gondot okozó drégelypalánki illegális hulladéklerakót

Drégelypalánkon már évek óta küzdenek az Ady Endre utca végén található illegális hulladéklerakó ellen.

L. J.

Már évek óta gyűlt itt a szemét, de nem feltétlenül a helybéliek miatt

Forrás: Beküldött

Az önkormányzat azonban önerőből nem tudta felszámolni a közel 2000 köbméter hulladékot. Ehhez nyújtott segítséget számukra az Innovációs Minisztérium és IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. által 2021-ben elindított pályázat, amely támogatta az Együtt Európáért Alapítvány Börzsöny és Nógrád megye nyugati részének hulladékmentesítése című projektjét. Ebben Drégelypalánk mellett Patak, Borsosberény és Horpács vesz részt. 

– A projekt legfontosabb része, hogy az Ady Endre utcában lévő illegális hulladéklerakót felszámoljuk – mondta el portálunknak Rigó Dávid. A község polgármestere hozzátette: – Sajnos, már évek óta gyűlt itt a szemét, de nem feltétlenül a helybéliek miatt. A kettes számú főút közelsége révén jól megközelíthető a község és az illegális hulladéklerakó. Ezért akár a messzebbről érkezők is ide hordhatták a szemetet. 

A polgármester kifejtette továbbá, hogy a megvalósuló projektnek köszönhetően a napokban végleg sikerült felszámolni az illegális szeméttelepet, ahol már csak kisebb tereprendezés van hátra a munkálatokból. A jövőben pedig a megelőzésre fognak koncentrálni. 

– Az érintett helyszínre felkerül egy kamera és több figyelmeztető táblát helyezünk ki, valamint az aszfaltos út után szűkítőket helyezünk el, amelyek megakadályozzák majd a gépjárművek áthaladását. Ezáltal remélhetőleg megszűnik ez a fajta tevékenység a községünkben – hangsúlyozta a polgármester, aki szerint a jogszabályokon is fontos lenne változtatni. Ugyanis az illegális hulladékkal szennyezett területek tulajdonosai szenvedik el az elkövetők által okozott károkat, így nekik kell megfizetniük a helyreállítás költségeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában