Művészet

2022.06.04. 17:38

Fából valósítja meg formai gondolatait a nógrádsipeki fafaragó

A Dózsa György út 17. sz. alatti ház díszes, faragott kapuja arról tanúskodik, hogy az épületben élő ember a fából készült alkotások megszállottja. Kanyó Balázs keze munkája során szinte életre kelnek a száraz farönkök.

Szenográdi Ferenc

Kanyó Balázs gyermekkori álma vált valóra azzal, hogy fába faraghatja érzelmeit

Forrás: NMH | Fotó: Sz. F.

A helyi fafaragó művész keze munkája alatt az elmúlt évtizedek során már számos kül- és beltéri tárgy készült el, megyeszerte dicsérik a munkáját. Megszállottan dolgozik, elkötelezett híve a fafaragásnak. 
– Mint minden falusi gyereknek, nekem is kezembe került a balta, a bicska, amelyekkel nyilat, kardot fabrikáltunk magunknak. Már akkor megszerettem a faragást, amely a pályaválasztásomat is meghatározta. Az asztalosmesterség mellett döntöttem, s a fával való munka kiteljesedett az életemben. 

Ahogy mondta, belső kényszert érzett arra, hogy mindent, amit elgondol, fából, faragás formájában valósítsa meg. Nem szeret kész alkotásokat másolni, egyedi dolgokat készít, fantáziájának szüleményeit valósítja meg. A házában kialakított műhelye több részből áll, különböző gépek, rönkhasító, szalagfűrész és egyéb szerszámok sokasága található a helyiségben. 
– Ma már nagyon sok gép, éles szerszámok állnak a rendelkezésemre, amelyek megkönnyítik a munkámat – fűzte hozzá a mester, aki köz- és beltéri szobrokat, népi ihletésű domborműveket is alkot. 

– Legtöbbször a megrendelő elmondja a kérését, kívánságát, de van, amikor csak annyit közöl velem, hogy készítsek neki egy Mária-szobrot. A többit rám bízza. Az egyik szécsényi megrendelőmnek pinceajtót kellett készíteni, csupán az volt a kívánsága, hogy legyen rajta magyar címer. Munka közben beindult a fantáziám, ráfaragtam Szécsény címerét, s a város történetének tíz fontos eseményét is. Amikor elkészültem az ajtóval, a megrendelő nem győzött csodálkozni és hálálkodni – idézte fel Kanyó Balázs. 

Jelenleg szintén egy ajtón dolgozik, amelyen át egy templomba térhetnek majd be az emberek. A különleges nyílászáróra Szent László életének hat fontos motívuma kerül. A megrendelések mellett saját ötleteit, elképzeléseit is szereti megvalósítani. Jelenleg egy palóc pad hátsó támláját díszíti népi motívumokkal. 

Ahogy mondta, az egész életét végigkíséri a fa. A tölgytől a diófáig mindenféle fa érdekli, mert mindnek más tulajdonságai vannak és különböző alapanyagok szükségesek a kül- és a beltéri alkotásokhoz. Legszívesebben a tölggyel és a hársfával dolgozik. Számos helyen láthatók alkotásai. Falujában, a nógrádsipeki temetőben a harangláb, az 1848-as és a Trianoni emlékmű, a Nagykereszt, a Balázs-kúria előtt az ülő lóca az ő munkája, Szécsényben pedig a katolikus iskola előtti kopjafa és Szent Ambrus szobra a kolostorban. Szent Mihály szobrát egy felvidéki megrendelésre készítette. Ezeken kívül Varsányban, Őrhalomban és számos más településen láthatók még a munkái. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában