Kertben

2022.06.04. 11:42

Értéket teremtenek a közmunkások Magyargécben, ahol nincs munkanélküliség

Tizenöt embert foglalkoztatnak jelenleg.

Sz. F.

A szabad földben termesztett növényeket a község konyháján dolgozzák fel

Forrás: Sz.F., NMH

– Napjainkban jóval kevesebb a közmunkás a falunkban, mint a korábbi években, mert elhelyezkedtek az elsődleges munkaerőpiacon. A meglévők kilencvenöt százaléka nő, akik a munkájukkal valódi értékeket teremtenek – mondta Velki Róbert, Magyargéc polgármestere, hozzátéve, hogy a községben nincs munkanélküliség. 

Jelenleg 15 személyt foglalkoztatnak a helyi értékteremtő programban. Az asztalosműhelyben dolgozók munkáját dicséri többek között a község területén lévő, a vízelvezető árkokon átívelő hidak és a különböző korlátok. A varrodában és a szociális boltban szintén közmunkásokat foglalkoztatnak. A hosszú távú program alkalmazottjai közül tizenöten a mezőgazdasági munkába kapcsolódnak be. 

A falu polgármestere azt mondta, nem szereti a műveletlen kerteket. A magántulajdonban lévő, elhanyagolt területeket a tulajdonos beleegyezésével a közmunkások művelik, különböző haszonnövényeket termesztenek. Az önkormányzat szintén több olyan ingatlannal rendelkezik, amelyekhez kert is tartozik. A közmunkások természetesen ezeket is karbantartják. A területen 200 négyzetméteres fűtött, dupla borítású fóliasátrat is üzemeltetnek, ahol a primőr árukat termelik. A sátorban és a szabad földben termesztett különböző növényeket a 200 adagos konyhájuk dolgozza fel, ahol a helyi óvodásoknak, iskolásoknak és a szociális étkeztetést igénybe vevőknek főznek. A megmaradt mennyiséget a szociális boltjukban értékesítik. A közmunkások feladata még a község rendben tartása. Télen a hó eltakarítása, a járdák jégmentesítése, tavasztól őszig pedig a parkok gondozása, ápolása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában