Nász

2022.06.27. 06:50

Elindult a lagzidömping: hódítanak a nyári lakodalmak Nógrád megyében

Évről évre egyre népszerűbbek a májusi és a szeptemberi esküvők, azonban tagadhatatlan, hogy az igazi lakodalmas csúcsszezon júniusban indul és a nyár végéig tart. A koronavírus-járvány miatt az előző esztendőkben elmaradt esküvők többségét idén pótolják a párok, így több munkájuk lesz a zenészeknek, a vőfélyeknek és a fotósoknak is.

Gerhát Karina

Évről évre egyre népszerűbbek a párok körében a májusi, illetve a szeptemberi lakodalmak

Forrás: NMH | Illusztráció | Fotó: Hegedűs Márk

Paluch Norbert portálunknak elmondta: 24 évvel ezelőtt, 1998. augusztus 1-jén volt az első olyan lagzija, amiben vőfély volt. Azóta évente átlagosan 13 esküvőn és az azt követő mulatságon tölt be ilyen szerepet.

– Rendszerint május elejével kezdődik a szezon, ami egészen október közepéig tart. Az évek múlásával ez azonban egyre inkább kitolódik, ami idén annak is köszönhető, hogy a pandémia miatt elmaradt lagzikat megpróbálják pótolni. Éppen ezért idén az átlagosnál több, 18 esküvőre kaptam felkérést. Ezek közül van olyan is, ami hétköznapra, esetleg vasárnapra esik – tudtuk meg Paluch Norberttől.

Kérdésünkre kifejtette: jellemzően Nógrád megyében hívják őt vőfélynek, legtöbbször  Balassagyarmaton, Berkenyén, Karancslapujtőn, Kisterenyén és Szécsényben fordul meg, ritkán mozdul ki a megyéből. Azonban járt már a Balaton-felvidéken, Győr és Nyíregyháza mellett, továbbá a Kiskunságban is.

– Úgy gondolom, a vőfélynek mindent át kell látnia, kézben kell tartania és irányítói szerepet kell betöltenie. A zenészekkel, a fotóssal, a videóssal, a konyhai dolgozókkal, a násznéppel, illetve természetesen az ifjú párral is folyamatosan konzultálnia kell, fontos, hogy egy bizonyos mederben tartsa a rendezvényt. Sokan azt gondolják, a vőfély elsődleges feladata, hogy szórakoztasson. Személy szerint pedig úgy vélem, hogy ez a sok teendője közül az egyik, és nem is a legfontosabb – emelte ki Paluch Norbert.

Mint megtudtuk: 70-80 fős lagzikban már szükség van vőfélyre, de ennél kevesebb létszámú esküvőkben is volt már.

Bíró Gábor közel 24 esztendeje zenél lagzikban. Számára ebben az évben május elején kezdődött a szezon és egészen október közepéig tart. Idén 26 lagziban mulattatja majd a meghívott vendégeket. Általában szűkebb hazánk területére hívják zenélni, de júliusban egy kecskeméti násznépnek is ő szolgáltatja majd a talpalávalót.

– Az elmúlt évek a pandémia miatt nehezebbek voltak ezen a területen is, éppen ezért az átlagosnál több lagziba hívtak az idén – mondta Bíró Gábor. Sziszik Dánieltől, aki öt esztendeje tölti be a fotós szerepét egy-egy esküvőn megtudtuk, hogy számára a közelmúltban kezdődött az esküvői szezon, ami októberben ér majd véget.

– Néhány jegyes fotózáson már túl vagyok, de a lakodalmak java még hátravan. Főleg Nógrád megyében készítek fényképeket az esküvőkön, de például idén Budapestre is menni fogok – emelte ki Sziszik Dániel.

Kérdésünkre kifejtette: amennyiben lehetőség van rá, próbálja rábeszélni a párokat arra, hogy a kreatív fotózás ne az esküvő napján legyen, ugyanis akkor nem jut rá annyi idő, illetve kevésbé tud igazodni a fényviszonyokhoz. Számára naplemente előtt néhány órával, vagy napfelkelte után a legideálisabb a kreatív fotózás.

Paluch Norbert általában vőfélyi szerepet tölt be

Legtöbbször szülőfaluja népviseletében jelenik meg a pár nagy napján | Paluch Norbert elmondta, hogy megkülönböztetjük egymástól a ceremóniamestert és a vőfélyt. Az előbbi ugyanis nem feltétlenül beszél rímekben, inkább csak irányító szerepe van. A vőfély pedig kicsit választékosabban közli a mondanivalóját.  – Mind a két szerepet be szoktam tölteni. Vőfélyként szülőfalum, Rimóc népviseletében vezénylem le az esküvőket, azonban, ha valaki ezt nem szeretné, akkor öltönyben, a ceremóniamesteri vonalat viszem bele a lagziba. Alapvetőben azonban a kettő csak nagyon minimálisan tér el egymástól. Mindig van lehetőségük arra a pároknak, hogy eldöntsék, melyik szerepben szeretnének látni a lagzijukban, de a házasulandók több mint a 90 százaléka azt szeretné, hogy a viselet legyen a munkaruhám. Ezt örömként élem meg, de egyben meglepő is számomra, hiszen már egyre kevesebb helyen járnak az emberek viseletben, már csak nagyobb ünnepek alkaalmával öltik magunkra azt. Ennek ellenére a fiatalok is szépnek tartják elődeink öltözékét, szívesen veszik, ha ilyenben jelenek meg a nagy napjukon – emelte ki Paluch Norbert.
 

Címkék#esküvő
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában