Idegenforgalom

2022.06.28. 14:12

Egyre több látogatót vonzanak a kisebb nógrádi települések

Pihenőpont, hagyományápoló rendezvények, turisztikai attrakciók, természetközeli szafaritúrák és lovaskirándulások is csalogatják Nógrád megyébe a turistákat.

Nagy Orsolya

Vidám szüreti forgatag Hollókő utcáin.

Forrás: NMH

Évről évre erősödik szűkebb hazánkban is a falusi turizmus. Szabó Csaba, Hollókő polgármestere elmondta, hogy már elkezdődött a szezon, de júliustól majd a hétköznapokon is több látogató érkezik a településre.

– Bár sok turista jön, de a külföldi csoportok hiánya érezhető, idén kevesen jöttek még a koronavírus miatt. Sokan érkeznek viszont osztálykirándulás keretében. Most már a vár is nyitva van, ahol nyáron például mesés várjátékkal készülünk a gyerekeknek. Ez nagyon közkedvelt programunk. A turisták szeretik továbbá a tanösvényeket is és persze az ófalut is – közölte Szabó Csaba.

Hozzátette: nyáron nagyobb eseményeik nincsenek, de augusztus 20-ra készülnek majd színvonalas, turistacsalogató programokkal.

Pintér Miklós Ervin, Szurdokpüspöki polgármestere kiemelte, hogy a közelmúltban két turisztikai projekt is elindult a településen, amely során létrehoztak egy bemutatóházat, egy segway- és biciklitárolót, valamint a falu nevezetességéhez, a pincesorhoz vezető út is megújult.

– A következő ütemben pedig a pincesor területén egy illemhelyiséget hoznánk létre, valamint egy kisebb és egy nagyobb színpadot építenénk. A fejlesztésekkel az a célunk, hogy minél több látogatót vonzunk a településünkre – fejtette ki a polgármester.

A faluvezető azt is elárulta, hogy sokan érkeznek hozzájuk a Hanák Kolos Emléktúrára, de a Muzsikál az erdő és a Libafesztivál is mindig sok érdeklődőt vonz. Ezen túlmenően viszonylag sok a turista a településen, hiszen hétvégente Szurdokpüspökiből indulnak túrák a Mátrába, de a természeti értékek mellett népszerű látogatóhely például a Múltunk háza és a Szentkereszt-kút is.

A település határában található egyébként a Mátrai Bivalyrezervátum is, ahol egyebek mellett a ló, a szamár, a póni és a magyar házi bivaly szabadon, szinte vadon élnek a természetben. Az érdeklődők pedig heti rendszerességgel látogathatnak el a rezervátumba, ahol szafaritúrán ismerhetik meg a hely szellemiségét, valamint kerülhetnek közelebb a természethez és az állatokhoz.

Taron is nagy turisztikai beruházás vonzza majd a turistákat, amely során bemutatják Tar Lőrinc életét és pokoljárását, de egy fogadóépületet is létrehoztak a nagyközönségnek.

Vizsláson Szalonnasütővas pihenőpont csalogatja a turistákat.

– Erről a területről csodálatos kilátás nyílik a Mátrára, ráadásul bográcsozásra, nyársalásra is van lehetőség, a gyerekeknek pedig játszóteret alakítottunk ki. Ez egy országosan is egyedülálló attrakció, hiszen szalonnasütő vasat csak Nógrád megyében gyártottak – hangsúlyozta Sándor József, aki azt tapasztalja, hogy több településről és városból is érkeznek hozzájuk látogatók.

A lovasturizmus is erősíti szűkebb hazánkban a falusi idegenforgalmat. A közelmúltban ugyanis megyeszerte pihenőhelyeket hoztak létre, lovardák újultak meg, de lovas útvonalak is létesültek Felsőtoldon, Magyarnándorban, Szécsényben, Nagykeresztúr-Krakkópusztán, Mátranovákon, Karancslapujtőn, Kazáron, Karancsberényben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában