Legkreatívabb iskola

2022.06.09. 17:00

Díjazták a kreativitást: páratlan élményekben volt részük a pásztói diákoknak (fotók)

Egész napos tűzvédelmi bemutatón vehettek részt a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai csütörtökön.

Gerhát Karina

A gyerekek láthatták, hogy hogy reagál a túlhevült olaj, ha vízzel próbálják meg eloltani

Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

– Az intézmény még 2019-ben nyerte el a legkreatívabb iskola címet az Országos Tűzmegelőzési Bizottság alkotói pályázatán, ugyanis országos szinten innen érkezett akkor a legtöbb pályamű – mondta el portálunknak Kapás Márton. A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hozzátette: a 149 alkotás elismeréseként kiérdemelt tűzvédelmi napot akkor azonban a járványhelyzet miatt nem lehetett megtartani, ezért egészen mostanáig kellett várniuk a jutalmukra a tanulóknak.

Az esemény megnyitóján elsőként Szántó Marianna, az iskola igazgatója köszöntötte a gyerekeket, majd Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója szólította meg az egybegyűlteket. Beszédében kifejtette, hogy a legnagyobb biztonságot az odafigyelés, a tudatos megelőző magatartás jelenti. Ezt követően Antal István, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese megköszönte a diákoknak és a tanároknak azt az időt, amit a pályaművek megalkotására áldoztak. A bemutató megkezdése előtt Juhász László, a Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke ismertette a tanulókkal, milyen programok várnak rájuk a nap folyamán.

A megnyitó után elsőként a pásztói hivatásos tűzoltók közlekedési baleset felszámolását imitáló bemutatóját láthatták. A gyermekek megtekinthették, ahogy feszítővágó segítségével szabadítanak ki egy beszorult sérültet egy személyautóból. Ezután pedig a lánglovagok egy előre berendezett, szobát imitáló konténer tüzét oltották el a közönség előtt. A nap további részében csoportokra bontva élvezhették a gyerekek a különböző bemutatókat és a játékos feladatokat az iskola udvarán. 

A diákok maguk is kipróbálhatták, hogy hogyan lehet eloltani egy tálcatüzet, majd látványos bemutató keretein belül tanulhatták meg, hogy mi a teendő, ha kigyullad a tűzhelyen, serpenyőben felejtett olaj. Ha ez még nem lett volna már önmagában is elég, egy füstsátor révén lehetőségük volt kipróbálni, hogy mit élnek át a tűzoltók lakástüzek esetén, azaz hogy milyenek a látási viszonyok egy füsttel telítődött épületben. 

A tűzoltók mellett a kéményseprők is hasznos tudással látták el a fiatalokat, valamint modellezték nekik a kéményekből visszáramló égéstermék veszélyeit. Az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület jóvoltából tűzoltó bevetési védőruhákat próbálhattak fel, majd az alpintechnikai mentés fortélyaival ismerkedhettek meg a csemeték. A rendőrség szakemberei pedig lehetővé tették, hogy egy motorszimulátorral gyakorolják a közúti közlekedést, illetve a technikai eszközeiket is bemutatták az érdeklődőknek. 

A rendezvény során az iskola aulájában egész nap elméleti tűzmegelőzési ismeretekkel gazdagodhattak a tanulók, valamint a legjobban sikerült alkotásokból összeállított kiállítást is megtekinthették az intézmény diákjai. 
– A rendezvényen nemcsak hasznos tapasztalatokkal és páratlan élményekkel gazdagodtak a csemeték, de jól is szórakoztak. A bemutatók során pedig reméljük, hogy ihletet nyertek a fiatal művészek a jövő évben megszülető alkotásaikhoz is, amelyekkel a tűzoltóság munkáját fogják majd bemutatni a jövő évi pályázatunkon – emelte ki Kapás Márton, a katasztrófavédelem megyei szóvivője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában