Alkotás

2022.06.25. 15:36

Cérnaszálakból építettek hidat a népművészek a kozárdi csipkekonferencián

Nemzetközi csipkekonferenciát és kiállítás rendez Kozárdon a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete szombaton és vasárnap: ez már a 16. ilyen esemény. A rendezvényre a magyar vendégek mellett lengyel, szlovákiai és bolgár alkotók is eljöttek.

Faragó Zoltán

Forrás: NMH | Fotó: Faragó Zoltán

Zeneszóra nyitották meg a rendezvényt: Konrád Viktor romhányi dudás lépett fel, majd Hajasné dr. Banos Márta, a festői fekvésű település polgármestere köszöntötte a vendégeket, nem csak jó, hanem hasznos időtöltést is kívánva az alkotóknak. Bagó József, Nógrád megye jegyzője nagy elismeréssel szólt a csipkeverés művészetéről, kifejtetve, hogy türelem és kitartás kell hozzá, az pedig nagyon fontos, hogy az alkotók is örömüket lelik ebben a munkában.

A megnyitón Török János, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének elnöke elmondta: a Miniszterelnökség támogatásának köszönhetően, a Magyar Falu Programban valósulhat meg rendezvény.

– Nagyon fontos, hogy a magyar vidék természeti értékeit, kulturális és szellemi kincseit megőrizzük, tovább vigyük és erre a világ figyelmét is felhívjuk. A rendezvény a Magyarország és Szlovákia közötti interreg együttműködésnek is fontos része, ráadásul 2011-ben Rozsnyóról indult útjára. Egyesületünk tagjai ott vendégeskedtek, a lengyelországi Bobowa csipkekészítőivel együtt. Ha már úgyis együtt voltunk, elhatároztuk, hogy kibővítjük az együttműködést, így már három nemzet csipkeverő alkotói foghattak össze!

A híd az együttműködést szimbolizálja | Fotó: Faragó Zoltán

Török János elmondta: közös mű is készült, ami azóta is folyamatosan fejlődik. Először egy híd makettjét alkották meg: a híd önmagában is jelkép, szimbolizálja a népek közötti együttműködést. A csipkeverők alkotói csoportonként egy-egy darabot készítettek hozzá, amit a kozárdi rendezvényen Bistra Pisancheva bolgár művész munkájával egészült ki, ami már a tizedik a sorban.

– A híd, vagy, ha a szállítás nem tette lehetővé, maga a csipkealkotás számos országba eljutott már, a lengyel, a szlovák és a magyar kiállítások mellett – mondta. – Láthatták az érdeklődők Francia-, Horvát- és Oroszországban is, a közösségi együttműködés szép példájaként!

A szakmai program előadásokkal, a résztvevők tudáscseréjével egészültek ki. A kozárdi rendezvény résztvevői vasárnap egy kisgyőri kirándulást is tesznek. A borsodi településen nagyon sok művészeti értéket hoztak létre az elmúlt években, ez által is megélve a hagyományokat, hirdetve a kézműves munka becsületét, a helyiek lokálpatriotizmusát.

A rendezvényen a Győr-Moson-Sopron megyei, csipkemúzeumáról híres Hövej képviselői is ott voltak. Egyúttal átadták meghívójukat a konferencia résztvevőinek és a kozárdiaknak augusztusi rendezvényükre, ami szintén a csipkeverés témaköréhez kapcsolódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában