Szabadban

2022.06.24. 06:50

Bográcsozásra csábítja a nógrádiakat a jó idő, de könnyen füstbe mehet a terv

Nyáron egyre több időt töltünk a szabad levegőn, ilyenkor a családdal vagy barátokkal kitűnő időtöltés lehet egy bográcsgulyás elkészítése. A bográcsozásnál azonban nem árt néhány szabályt betartani, hogy ne menjen füstbe a kikapcsolódás.

Gubányi Patrik

Fontos, hogy a tüzet egyetlen pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni a szabadban sem. Mindig legyen a közelben oltásra alkalmas eszköz is a főzés közben!

Forrás: H.M., NMH

Habár a június meglehetően szeszélyesnek bizonyul, érdemes kihasználni a csapadékmentes napokat, hiszen egy jó bográcsgulyás elfogyasztása a kellemes társaságban feltöltheti a testünket és a lelkünket egyaránt. 

Czakó Zoltánné, a karancslapujtői Duci Csapat Egyesület vezetője már számos főzőversenyen ért el kimagasló eredményt csapatával, többek között az általuk készített bográcsgulyás is a díjazott ételeik sorát erősíti. Elmondta: a gulyásleves egy hungarikum, amely a jó minőségű szegedi vagy kalocsai paprikától és a makói hagymától lesz különleges. A háziasszony a hagyományos magyar alapanyagokhoz ragaszkodik, ezért kizárólag a piacról szerzi be ezeket. 

A Duci Csapat vezetője megosztotta lapunkkal a többször is első helyezést elért gulyásleves receptjét. 
– A legfinomabb bográcsgulyáshoz a friss zöldségeket és a húst alaposan megtisztítjuk, a fehér- és sárgarépát vékony karikára, a krumplit pedig kisebb kockára vágjuk. A marhahúst apróra szeleteljük, aztán lecsepegtetjük. Három nagykanál házi zsírt rakunk a bográcsba, ha felhevült, rátesszük a makói vöröshagymát és a felvágott csülköt a bőrével együtt, fehéredésig – körülbelül nyolc percig – pirítjuk – részletezte Czakó Zoltánné. 

Hozzátette: ezután öt gerezd fokhagyma, egy nagy evőkanál őrölt kömény, majd egy kanál őrölt bors és só kerül a bográcsba. Felengedjük hideg vízzel, 25 percig főzzük. Amint elpárolgott a leve, hozzáadjuk a marhahúst és összekeverjük. A megfelelő sűrűség elérése után ismét felöntjük vízzel, amikor összeállt, beleszórjuk a pirospaprikát. A forrást követően belekerül a kockára vágott répa és a petrezselyem, majd 40 percig lassú tűzön főzzük. Amikor a hús már kellően megpuhult, belerakjuk a megmosott, felkockázott burgonyát, melyet 10 percig hagyunk főni. 

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kapás Márton tájékoztatott: a nyári időjárás egyik percről a másikra képes megváltozni. – Egy hirtelen széllökés messzire repítheti a parazsat, amiből nagyobb baj is lehet. Fontos, hogy a tüzet egyetlen pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni, és mindig legyen a közelben oltásra alkalmas eszköz.

Veszélyt rejthet a kikapcsolódás - Kapás Márton felhívta a figyelmet: amikor befejeztük a kerti sütés-főzést, bizonyosodjunk meg arról, hogy rendesen eloltottuk-e a tüzet. A gázüzemű berendezésekben csak a hozzájuk készült pentánálló gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni. Az erkélyen szabad grillezni, azonban a gázpalackról működő grillt itt tilos működtetni, ahogy a faszénnel, brikettel vagy parázsló fával üzemelő eszköz sem használható. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában