Kullancsszezon

2022.06.11. 06:50

Áldozataikra várnak a vérszívók szerte Nógrádban: íme a szakértő tanácsa (videó)

A kullancsszezon nyár elején éri el a csúcspontját. Legyen az erdő, mező, vízpart, udvar vagy városi rengeteg, szinte már mindenhol összeszedhetjük a kellemetlen potyautast, amely számos baktériumot és vírust terjeszt. Ezért is fontos mielőbb megszabadulni tőle. Lássuk, hogyan kell szakszerűen eltávolítani a kullancsot!

K. K.

Minél több időt tölt bőrünkben az élősködő, annál nagyobb a fertőzés veszélye

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

Nem csak az erdei kirándulások alkalmával, akár egy városi sétán is áldozatául eshetünk az apró, de annál veszélyesebb vérszívóknak, amelyek csípésükkel Lyme-kórt, illetve vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást is okozhatnak. Emiatt is lényeges, hogy mihamarabb kikerüljön a bőrünkből, ugyanis minél több időt tölt ott, annál nagyobb a fertőzés veszélye, de nem mindegy, milyen módon esünk neki!

Ne használjunk házi praktikákat!

Forró gyufa, zsír, olaj, ecet, ragasztó – a közhiedelemmel ellentétben egyik házi praktika sem alkalmas az élősködő biztonságos eltávolítására. Ha nincs otthon erre megfelelő eszközünk célszerű szakemberhez fordulni.

Természetesen otthon is eltávolíthatjuk az élősködőt egy erre alkalmas szakszerű eszközzel. Azonban akinek ez nem áll rendelkezésére és észreveszi, hogy a bőrébe fúródott egy kullancs mindenképp forduljon szakemberhez, akár az orvosi ügyelethez is, ugyanis a házi praktikák akár ronthatnak is a helyzeten 

– hívta fel a figyelmet Csépéné dr. Maconkai Judit, a salgótarjáni Bem úti gyógyszertár vezetője.

Így távolíthatjuk el biztonságosan az élősködőt

A gyógyszertárakban kapható kullancseltávolítókkal bárki biztonságosan eltávolíthatja a kullancsot, a lényeg, hogy pontosan kövesse a mellékelt tájékoztatót.

– A vérszívó eltávolításhoz többféle eszköz is kapható a patikákban. Az egyik legeredményesebb a speciális kullancseltávolító csipesz, valamint az úgynevezett kullancseltávolító műanyag kanál, amely szintén úgy képes úgy eltávolítani a kullancsot, hogy megakadályozza, hogy a bőrbe préselődjenek a kórokozók – tájékoztatott a szakember.

Hozzátette: a vásárlók gyakran kérik a segítségüket, a kereslet április és májusban a legnagyobb a speciális kullancseltávolító eszközök iránt.

Ha valaki retteg a vérszívó által terjesztett betegségektől, az a patikákban beszerezhet kullancsteszt is, amelynek segítségével ellenőrizheti, hogy az eltávolított élősködő fertőzött volt-e.

Ezek az eszközök kullancscsípés esetén csak a Lyme-kórt okozó Borrelia baktérium kimutatásának lehetőségét kínálják, de kellő óvatossággal kell eljárni az alkalmazásuk során, ugyanis nem mutatnak száz százalékos eredményt

– mondta Csépéné dr. Maconkai Judit.

Hozzátette: ha a csípés után tüneteket észlelünk magunkon, illetve ha a csípés helye körül piros foltot észlelünk mielőbb forduljunk orvoshoz!

Fontos a megelőzés!

A kullancs ellen megfelelően zárt ruházattal, illetve kullancsriasztó szerekkel lehet védekezni. A Lyme-kór ellen nem, de a szintén kullancs által terjesztett vírusos agyhártyagyulladás ellen lehet védőoltást kérni.

– A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás elleni vakcinát bármikor be lehet adatni, de érdemesebb ezt a hideg időszakban, lehetőleg télen, a fertőzésveszélytől mentes hónapokban elvégezni vagy legalább megkezdeni. A védettség legkorábban a második oltást követő 14. nap után alakul ki. A hosszan tartó védettség biztosítása érdekében – oltóanyagtípustól függően három- vagy ötévenként – szükséges az emlékeztető oltás – közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal.
Megfertőzhetik kedvenceinket is

Ahhoz, hogy elkerüljük háziállataink megfertőződését érdemes kullancs elleni nyakörvet és rácsepegtető oldatot beszerezni, ezen kívül pedig naponta átvizsgálni az állatok bundáját. 

– A Lyme-kór az egyik leggyakoribb betegség, amit kullancsok terjesztenek, csípésük során fertőzik meg különböző Borrelia baktériumokkal az állatokat. A kór magas lázzal járó heveny, ízületi gyulladást okoz, amelynek legszembetűnőbb tünete a visszatérő sántaság – mondta dr. Manga Mátyás állatorvos. 

Hozzátette: a gyulladás először a kullancs fertőzési helyéhez legközelebb lévő végtagot érinti. Ritka esetben az említett tünetek mellett egyéb mellékhatások is jelentkezhetnek kedvenceinknél, például feszes járás, nehéz légzés, a nyirokcsomók duzzanata. Nehéz diagnosztizálni a kórképet, de ha végül kiderül, hogy a háttérben borreliosis szerepel, akkor antibiotikum-kezelés vezethet eredményre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában