Tiszteletadás

2022.06.12. 14:40

A holokauszt áldozataira emlékeztek Balassagyarmaton

Soha el nem múló fájdalom az elődök tragédiája.

Hegedűs Henrik

A zsidó temetőben tartották meg a megemlékezést

Forrás: NMH/H.H.

Szomorú menet gyalogolt hetvennyolc évvel ezelőtt ezekben a forró június közepi napokban a nyírjesi dohánypajtáktól a mai Mártírok útján át a város vasútállomásáig. A település korábban gettóba kényszerített izraelita vallású lakosságát hurcolták el a vagonokban a haláltáborokig. Erre a tragédiára emlékeztek vasárnap délelőtt az országos műemlékként számon tartott zsidó temetőben.

A mártírok kőoszlopánál a helyi hitközség nevében az elnök, Bauer József mondott beszédet, kiemelve, hogy soha el nem múló fájdalom az utókor számára ez a borzalom, és még hatalmasabb a seb, mert a hantjukat sem kereshetik fel az elődöknek, hiszen tömegsírokban szórták őket szét a gaz pribékek. 

Balassagyarmat lakosságának egyötöde veszett oda, a két világháború közötti város meghatározó személyiségei, akiknek rengeteget köszönhet a település. Áder János korábbi köztársasági elnök szavait idézve kijelentette, a ma élő nemzedékek számára örök időre szóló feladat, hogy testvérként vigyázzanak egymásra. 

A gyász-istentiszteletet Radvánszki Péter, a budapesti, Páva utcai körzet neológ rabbija tartotta, ezután a Hunyadi utcai imaházba mentek át az emlékezők, ahol Csach Gábor polgármester megnyitotta a kibővített múzeumi kiállítóteret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában