Holokauszt

2022.06.10. 13:47

A hetvennyolc évvel ezelőtti tragikus eseményekre emlékeztek Salgótarjánban

A holokauszt helyi áldozataira emlékeztek pénteken a megyeszékhelyen, a Főposta falán elhelyezett emléktábla előtt. Ez alkalomból Fekete Zsolt, a város polgármestere mondott beszédet.

G.K.

Forrás: H.Cs., NMH

– Közel nyolc évtized múltán is el kell gondolkodnunk a holokauszt salgótarjáni áldozatainak emléknapján a felelősségről és a tanulságról, hiszen a holokauszt nem a zsidóság, hanem az emberiség tragédiája volt – kezdte gondolatait Fekete Zsolt. Kiemelte: az 1944 májusában és júniusában bekövetkezett gyászos és kitörölhetetlen emlékű események nem veszhetnek el történelmi tudatunkból!

– Az ismert filozófus, Ancsel Éva szerint „bátorság kell ahhoz, hogy az ember megrettenjen attól, ami rettenetes.” Az emlékezéshez és az emlékeztetéshez azonban más is kell: a gondolataiért és a tetteiért, a magáért és a másokért is felelősséget vállaló ember szabadsága. Emlékezni és emlékeztetni a szabad ember morális kötelessége, amellyel nemcsak az áldozatoknak, a túlélőknek és ezek családtagjainak, hanem magunknak is tartozunk – hangsúlyozta a polgármester.

Ezt kivetően pedig kitért arra is, hogy napjainkban háború dúl a szomszédunkban.
– Az orosz–ukrán küzdelem az elmúlt hónapokban véres mészárlássá változott. Tízezer felett van a halálos áldozatok száma, de ennél sokkal több az eltűnt és a sérült. A mai napig 3,5 millión hagyták el Ukrajnát az Egyesült Nemzetek Szervezetének adatai szerint. Amióta zajlanak az ütközetek, olyan emberi drámáknak vagyunk szemtanúi, amelyeknek fájdalmát külső szemlélőként elképzelni sem tudjuk. Emberek halnak meg, családok szakadnak szét, tömegek menekülnek és életek mennek tönkre – fejtette ki Fekete Zsolt.

Hozzátette: sokan vannak, akikben koruk miatt, vagy a közvetlen érintettség hiányában egyfajta távolságtartás alakult ki a holokauszttal kapcsolatban. Talán az ő szemléletük is megváltozhat, amikor szembesülnek azzal, hogy a jelenlegi helyzetben az az egyetlen értékelhető hozzáállás, ha osztozunk embertársaink fájdalmában, és megpróbáljuk megkönnyíteni az életüket.

– „Egy országot el lehet foglalni fegyverrel, de hazát csak élete árán nyerhet az ember” – tartja egy régi bölcsesség. Bennünket a történelem nagyon súlyos árat követelve, megtanított arra, hogy akkor lesz hazánk, ha tudunk élni együtt, egymással. Ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy ha kell, ki tudunk állni a másikért – emelte ki a polgármester. Felhívta a figyelmet: erkölcsi felelősségünk, hogy a salgótarjáni gettó egykori helyén, együtt hajtsunk fejet a holokauszt helyi és környékbeli áldozatainak emléke előtt!

–  Várossá válásunk századik évfordulóján egyúttal emlékeznünk kell arra a zsidó közösségre is, akik közül településünk fejlődéséhez sokan szorgalmukkal és tehetségükkel járultak hozzá.

Ezen megemlékezésen azért is gyűltünk össze, hogy kifejezzük mindannyiunk elkötelezettségét a demokrácia, a szabadság, az egyenlőség és az élet szentsége mellett. Csak úgy lehet remélni hazánk békés fejlődését, ha a hétköznapokban sem feledkezünk el a múlt keserű tanulságairól, illetve okulunk is azokból – emelte ki Fekete Zsolt.

Ezen szavak elhangzása után koszorúzással folytatódott a megemlékezés. A műsorban Kis-Kovács Luca énekes és Iványi Gáspár gitárművész működött közre.

Címkék#holokauszt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában