Óvatosság

2022.05.26. 06:50

Visszaesett a kártérítési perek száma: kevesebb a munkahelyi baleset Nógrádban

Szűkebb hazánkban évente általában több mint 400 munkahelyi baleset történik, ezek többsége egy-két héten belül gyógyuló sérüléssel végződik. Azonban évről évre történik néhány súlyos eset is, sőt halálos kimenetelű tragédia is előfordul.

Gulyás Edina

Legtöbbször a feldolgozó- és az építőiparban történnek súlyosabb balesetek

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

– A munkahelyi balesetek jellemzően abból adódnak, hogy a munkáltatók nem számolnak kellő mértékben a tevékenységből és a munkakörnyezetből származó jelentős egészségkárosító veszélyekkel: a fizikai megterheléssel, a zajjal vagy akár a rezgésekkel – tájékoztatott a Nógrád Megyei Kormányhivatal. 

Mint arról beszámoltak, a balesetek többsége egy-két héten belül gyógyuló sérüléssel végződött. A súlyos esetek döntő többségében csonkulással járnak, jellemzően életveszélyes sérüléseket okoznak, ami általában évente kétszer-háromszor fordul elő. Nógrád megyében munkabalesetben tavaly és tavalyelőtt is egy-egy ember vesztette életét. 

– Leggyakrabban a feldolgozó- és az építőiparban történnek balesetek. Ezek jellemzően a munkafolyamat szabályozásának vagy a munkaszervezési intézkedések hiányosságára vezethetők vissza. A munkavédelmi ellenőrzések számában éppen emiatt képviselnek nagyobb arányt az olyan ágazatok – a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a gépipar, az építőipar – alá tartozó munkáltatók, ahol gyakoribb a munkavállalók egészségének vagy biztonságának veszélyeztetése, emellett annak mértéke is fokozott. Az összes ellenőrzés közel 60 százalékát ezen kiemelt ágazatokban végzik munkatársaink – közölte a kormányhivatal. 

Halálos vagy súlyos kimenetelű baleseteknél minden esetben bírsággal szankcionálják azon foglalkoztatókat, amelyek nem tartották be a munkavédelmi szabályokat. A hiányosság súlyosságától függően a figyelmeztetéstől a munkavédelmi bírságig terjedhet a büntetés. 

Az országos ellenőrzési terv mellett a balesetek kivizsgálása elsőrendű, de a kormányhivatal szúrópróbaszerű ellenőrzéseket is végez. Amennyiben a munkavédelmi célú vizsgálat során valamilyen munkaügyi szabálytalanság gyanúja is felmerül, úgy egyben munkaügyi ellenőrzést is indít hatóságunk – fogalmaztak. 

– Az elmúlt két esztendőben munkahelyi balesettel összefüggésben a kártérítés és a sérelemdíj megfizetése iránt indított perek száma visszaesett – tájékoztatott dr. Virágos Zoltán, a Balassagyarmati Törvényszék elnökhelyettese. 

– Általában súlyosabb sérülést – végtag elvesztését, csonkolást – okozó munkabaleset miatti kártérítési igény a per tárgya. Elvétve fordult elő az elmúlt két esztendőben halálos munkahelyi baleset miatt hozzátartozó által előterjesztett kereseti kérelem. A pereket jellemzően a munkavállalók, illetve ritkábban azok családtagjai indítják. A jogerősen befejezett perekben a bíróság előtti egyezségkötés a jellemző. Ennek keretében a munkáltató és a munkavállaló a balesetből eredő munkavállalói igényt általában egyösszegű kártérítés, illetve sérelemdíj megfizetésével véglegesen rendezi. 

Tavaly esztergagépbe szorult egy férfi | Tavaly szűkebb hazánkban egy halálos munkahelyi baleset történt. Mint arról portálunk is beszámolt, az elmúlt év júliusában egy bátonyterenyei fémszerkezeteket gyártó üzemben egy dolgozó esztergagépbe szorult. A szörnyű balesethez mentőhelikopter is érkezett, azonban a szerencsétlenül járt középkorú ember életét már nem tudták megmenteni. A súlyos munkabalesetek kivizsgálása a rendőrséggel közösen történik. A Nógrád Megyei Kormányhivatal a bátonyterenyei balesetnél már aznap megkezdte a munkavédelmi helyszíni ellenőrzést. A kormányhivatal tájékoztatása szerint szakembereik a korábbi években többször is ellenőrizték az adott munkáltatót, ezek eredményeként jelentős összegű munkavédelmi bírság kiszabása mellett további intézkedésekre is sor került. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában