Úton

2022.05.06. 17:20

Több száz milliós támogatásból korszerűsítik a községek útjait Nyugat-Nógrádban

A Magyar Falu Program Út, híd, kerékpárforgalmi létesítmény, vízelvezető rendszer építése vagy felújítása című pályázatán tizennégy település önkormányzata nyert el támogatást Nyugat-Nógrádban. A községek összesen több mint 330 millió forintot fordíthatnak főként az utak korszerűsítésére.

Lászlók Judit

Szalmatercsen a Dózsa György utca egy részét újítják fel az elnyert támogatásból

Forrás: H.M., NMH

Magyar Falu Program Út, híd, kerékpárforgalmi létesítmény, vízelvezető rendszer építése vagy felújítása című felhívásán Alsópetény 18 millió, Bánk 19 millió, Bercel 26,4 millió, Berkenye 44,9 millió, Csitár 33,1 millió, Érsekvadkert 34,8 millió, Herencsény 13,8 millió, Hont 20,3 millió, Iliny 23,4 millió, Ludányhalászi 15 millió, Magyargéc 16,9 millió, Nógrádmarcal 32,5 millió, Szalmatercs 15,3 millió, Varsány 16,7 millió forint támogatást nyert el. A pályázatnak köszönhetően több út, illetve útszakaszok újulhatnak meg a térségben. 

A kiíráson az egyik legnagyobb támogatást Érsekvadkert nyerte el. Dr. Őszi Attila Csaba, a község polgármestere a település közösségi oldalán jelentette be, hogy az összegből a közeljövőben felújítják a Széchenyi és az Akácos utakat. 

Nógrádmarcal önkormányzata szintén egy nagyobb összeget, 32,5 millió forintot kapott útfelújításra. Vályi Nagy András polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a támogatásból az igen rossz állapotban lévő Csóri utcának több mint a felét korszerűsíthetik. A falu vezetője bízik benne, hogy a beruházás még idén elkészül. 

Csitáron is útfelújításra fordítják az elnyert támogatást. – Az összegből korszerűsítjük a Petőfi út egy részét, ugyanis rendkívül rossz állapotban van. Sajnos látszódnak rajta a korábbi csatornaépítés nyomai, ráadásul az út alapja megsüllyedt. Emellett az átereszek is eltömődtek, amelyeket most végre lesz lehetőségünk kicserélni – mondta lapunknak Komjáti István polgármester, aki bízik benne, hogy az év végére elkészülhet a fejlesztés. 

Alsópetényben tovább folytatódik a Fűzfasor építése a pályázatnak köszönhetően. – A Fűzfasor a leghosszabb, a legrégebbi és a legrosszabb állapotban lévő út a településen – fogalmazott Laluja Imre. A község alpolgármestere hozzátette: – A támogatásból a Felsőpetényt és Alsópetényt összekötő földút belterületi szakasza fog megújulni. Ez a beruházás azért is fontos számunkra, mert egyrészt itt halad át a kéktúra útvonal, és a turisták tulajdonképpen itt érkeznek be a faluba. Másrészt az erdőgazdálkodás és a vadászat miatt jelentős autósforgalomnak van kitéve ez a szakasz. 

Szalmatercsen a Dózsa György utca egy részét újítják fel a támogatásból. Szentes Dezső, a település polgármestere arról tájékoztatta lapunkat, hogy az érintett útszakasz alapja megcsúszott, amit támfallal erősítenek meg, illetve új aszfaltburkolatot is kap majd az út. A polgármester kitért arra is, hogy fontos lenne még a Rákóczi és az Arany János utak felújítása, ezekre szintén pályázatokat nyújtottak be. 

Kanyó Judit, Varsány polgármestere érdeklődésükre elmondta, hogy a községben az Ifjúsági út kritikus állapotban lévő szakaszát korszerűsítik majd. Ilinyben pedig a templom mellett lévő utat újítják fel. Dovicsin Ottó, a falu polgármestere kiemelte, hogy az érintett terület egy köves utca, amely a beruházás által végre aszfaltburkolatot kap. Mint mondta, kistelepülés lévén nagyon fontos számukra ez a fejlesztés, de minden sikeres pályázatnak örülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában