Hivatás

2022.05.09. 19:57

„Te óvónőnek születtél” - életküldetésként tekint hivatására a szécsényi óvodavezető

Az óvoda ballagóival búcsúzik az intézménytől, az aktív pedagógiai munkától Smelkó Istvánné, a város katolikus óvodájának vezetője.

Szenográdi Ferenc

Célunk, hogy boldog, egészséges lelkű gyermekeket neveljünk – mondta az óvoda búcsúzó vezetője, Smelkó Istvánné

Forrás: NMH | Sz. F.

Smelkó Istvánné középiskolás korában még nem gondolt arra, hogy egyszer majd óvónő lesz, azonban úgy alakult, hogy a salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban megszerzett érettségit követően a baglyasaljai óvodában dolgozott egy évig. Ez a gyermekek között eltöltött egy év elég volt számára, hogy az óvónői pályát válassza hivatásként. „Te óvónőnek születtél” – mondogatták neki a városrész intézményének dolgozói. 

Ezek után nem volt kérdés számára, hogy a kecskeméti óvónőképző nappali tagozatára jelentkezzen, ahová felvételt is nyert. Néhány év múlva, friss diplomával a zsebében került a szécsényi óvodába. Férje a Kubinyi Ferenc Múzeum restaurátora volt, ezért a fiatal pár jobbnak látta, ha a megyeszékhelyről Szécsénybe költöznek. 

Smelkó Istvánné elmondta, számára az óvónői pálya több mint munka, valódi hivatás, elkötelezettség a gyermekek iránt érzett felelősség, amit mindig szívvel-lélekkel végzett. Az óvónői pályát küldetésnek tekintette. – Munkám során mindig a gyermekek szeretete volt a legfontosabb számomra, ezt élet­küldetésemnek tekintettem. 

Smelkó Istvánné 39 évet töltött el ugyanabban az óvodában. Igaz, közben az intézmény neve és fenntartója is többször változott. Vezetői hamar felismerték a fiatal óvónő rátermettségét, jó szervezőkészségét, kreativitását. Így aztán pályája során volt helyettes, tagozatvezető, tizenhárom éve pedig intézményvezetőnek nevezték ki. A városban kilenc évvel ezelőtt alakult meg a keresztény óvoda, aminek vezetésével őt bízták meg. Jelenleg nyolc óvodai csoport és az ott dolgozó óvónők munkáját szervezi. Mint mondta, munkatársaival jó kapcsolatot alakított ki. 

Mindannyiunk célja, hogy igazán boldog, egészséges lelkű gyermekeket neveljünk. Mint keresztény óvoda, nagy hangsúlyt fektetünk a katolikus hagyományok megismertetésére, a keresztény életre való nevelésre. Az egyházzal és a ferences atyákkal is gyümölcsöző kapcsolatot alakított ki az intézményünk – vélekedett a vezető, aki az óvoda pedagógiai programjára is kitért. Ennek része Szécsény kulturális létesítményeinek megismertetése, a hagyományok ápolása, illetve a természet, a környezet szeretetére való nevelés. Elmondta, hogy a szülőkkel sok közös programot szerveznek, kezdve a kirándulásoktól a különböző óvodán belüli rendezvényekig. Az óvoda jótékonysági bálját mindig együtt tartják. 

– Egyértelmű, hogy az iskolával is kiváló a kapcsolatunk, hiszen egy intézményt alkotunk a Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziummal. A tanárnőkkel több közös programot szervezünk – fűzte hozzá. Az óvónők ellátogatnak az iskolába, a tanárok pedig az óvodába. Kitért arra is, hogy a végzős óvodások 90–95 százaléka ebben az iskolában marad. Végezetül pedig azt is elárulta, hogy nyugállományba vonulását követően is gyermekek veszik majd körül, hiszen négy unokájával így még többet tud majd foglalkozni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában