Kiállítás

2022.05.24. 16:28

Száz műtárgy mesél a száz éves Salgótarjánról a Dornyay Béla Múzeumban

100 év 100 műtárgy címmel nyílt kedden időszaki kiállítás a Dornyay Béla Múzeumban.

Gulyás Edina

Forrás: NMH | Fotó: Hegedűs Márk

A tárlatot végignézve visszarepülhetünk az időben és a régi dokumentumoknak, fényképeknek, kiadványoknak, képzőművészeti alkotásoknak köszönhetően Salgótarján történetének elmúlt száz évébe kaphatunk betekintést. 

– Ezzel a kiállítással nem csak a száz esztendős várost, hanem a múzeum születésnapját is ünnepeljük, hiszen 1959-ben éppen ezen a napon nyitotta meg kapuit az intézmény – fogalmazott dr. Shah Gabriella igazgató.

Mint mondta, minden hétköznapi tárgy a történelem részévé válik, ezért szívesen fogadják a magánszemélyek és az intézmények Nógrád megyéhez és a megyeszékhelyhez kötődő  felajánlásait gyűjteményeikbe. 

Salgótarján történetének elmúlt száz évébe kaphatunk betekintést a kiállításon | Fotó: Hegedűs Márk

– A múzeumok képesek megváltoztatni a minket körülvevő világot, hiszen programjaik révén olyan társadalmi szövetet kötnek össze, amely elengedhetetlen a közösségépítésben – hangsúlyozta köszöntőjében Fekete Zsolt polgármester. – Salgótarján történetének relikviáit láthatjuk a falakon és a tárlókban azért, hogy emlékezzünk városunk múltjára, legyünk tisztában jelenével és erre alapozva építsük jövőjét. A fejlődést mindig az itt élő polgárok összefogása, közös akarata biztosította. 

Hozzátette: a kiállított műtárgyak segítségével megismerhetjük a helyi társadalom működésének szinte valamennyi területét, a városépítészettől a politikai eseményeken át a művészeti élet egy-egy jelentős személyiségéig. 

A tárlatot dr. Fodor Miklós Zoltán történész ajánlott a jelenlévők figyelmébe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában