Közgyűlés

2022.05.26. 17:27

Stabilan fordult rá az idei esztendőre Salgótarján költségvetése

Csütörtök délelőtt tartotta soron következő, több mint háromórás ülését Salgótarján képviselő-testülete. A közgyűlésen 25 napirendi pontot tárgyaltak, többek között az önkormányzat tavalyi költségvetési beszámolójának az elfogadása is terítékre került.

Gerhát Karina

A város közgyűlésének keretében fogadták el a klímastratégiát

Forrás: NMH | Fotó: Hüvösi Csaba

Fekete Zsolt, a város polgármestere ismertette, hogy a 2021-es esztendőt közel 4,5 milliárd forint pénzmaradvánnyal zárta az önkormányzat.

– Megállapítható, hogy fegyelmezett gazdálkodás valósult meg. A gazdaságvédelmi intézkedések ugyan jelentősen csökkentették az önkormányzat saját bevételeit, azonban a város ezen kiesés kompenzálására, olyan mértékű ellentételezést kapott a központi költségvetésből, amely biztosította az egyensúlyt, a fizetőképesség megtartását – emelte ki Fekete Zsolt.

A képviselők kilenc igen, két nem és egy tartózkodás mellett fogadták el a rendelettervezetet.

Fenyvesi Gábor önkormányzati képviselő, a Fidesz városi elnöke kérdésünkre kifejtette: a Fidesz-KDNP frakció nem azért nem támogatta a beszámolót, mert annak az egyensúlyával, többletével lenne a problémájuk, hanem, azért mert jelentős összegű, eddig még fel nem használt fejlesztési forrás bújik meg a költségvetésben, ami nagyon nagy probléma.

A közbiztonságról és a bűnügyi helyzetről is szó esett | Fotó: Hüvösi Csaba

– Ilyen pozitív mérleggel még soha nem fordult át a költségvetés a következő költségvetési évre, ami annak köszönhető, hogy folyamatosan érkeznek a kormányzati támogatások, azonban a kapott pénzt az önkormányzat nem tudja megfelelő módon felhasználni. Példaként kiemelném az atlétikai pályát, aminek a megépítése 2019 óta húzódik. Azt szerettem volna, hogy már az előző év őszén a kormány elé kerüljön a projekt, ez azonban még a mai napig sem történt meg – hangsúlyozta Fenyvesi Gábor.

A képviselők az idei költségvetésről szóló önkormányzati rendelet módosításáról is szavaztak, amit kilenc igen és három nem mellett fogadott el a közgyűlés.

A rendőrkapitány is beszámolt | Ponyi Béla, a Salgótarjáni Rendőrkapitányág vezetője is beszámolt az ülésen a megyeszékhely közbiztonsági és bűnügyi helyzetéről, továbbá a tavaly végrehajtott feladatokról, elért eredményekről. Dr. Somssich Gabriella, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője és Ponyi Béla a tájékoztatást követően válaszolt a képviselő-testületi tagok feltett kérdéseire és felvetéseire. Végezetül a közgyűlés megköszönte a Salgótarjáni Rendőrkapitányság állományának munkáját, majd egyhangúlag elfogadta a beszámolót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában