Verseny

2022.05.13. 13:57

Segítségre váró fiatalok lepték el Salgótarján utcáit (fotók)

Vérző fejű emberek és törött csontok látványa tárult pénteken a megyeszékhelyen sétálók szeme elé. Szerencsére nem tömegkarambol történt, az országos elsősegélynyújtó verseny megyei döntőjét szervezete meg a Magyar Vöröskereszt.

G.E.

Megyei elsősegély nyújtó versenyt rendeztek a megyeszékhelyen, hét csapat részvételével.

Forrás: H.Cs., NMH

– Az 50. országos elsősegélynyújtó verseny Nógrád megyei döntőjét éppen péntek 13-án rendezték meg kollégáim. Bízom abban, hogy ez a nap minden csapatnak szerencsét fog hozni – hangsúlyozta köszöntőjében Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének igazgatója. – A kategóriák első helyezettjei a szeptemberben Budapesten megrendezett országos megmérettetésen képviselhetik a megyét. 

Mint mondta, az elsősegélynyújtás ismerete már általános- és középiskolás életkorban is szükséges. A jogosítvány megszerzéséhez is elengedhetetlen, de ennél is fontosabb, hogy a diákok a versenyre készülve begyakorolták a különböző sérülések ellátását. Az így megszerzett elméleti és gyakorlati ismeretekkel segíteni tudnak majd bajba jutott embertársaikon.

Kőhalmi Tímea, a megyei szervezet munkatársa arról számolt be, hogy a rendezvényen három általános iskolás és négy középiskolás diákokból álló csapat mérte össze tudását.

– A városban különböző állomásokat rendeztünk be, mindegyik helyszínen a mentőszolgálat munkatársai pontozták a csapatokat – ismertette a szakember, aki azt is elmondta, hogy feladatok során különféle balesetek sérültjeit kellett ellátniuk a versenyzőknek. Találkoztak ütőeres vérzéssel, combsérüléssel, nyílt lábszártöréssel, újraélesztéssel és ájulással is. 

A kazári Aba Sámuel Általános Iskola lánycsapata első alkalommal vett részt elsősegélynyújtó versenyen. Mint mondták, sokat készültek a megmérettetésre, ennek köszönhetően a való életben is bátrabban segítenek majd a bajbajutottakon.

Végül ifjúsági kategóriában a Madách Imre Gimnázium, míg gyerek kategóriában a Beszterce-lakótelepi tagiskola csapata végzett az első helyen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában