Toborzó Emlékfutás 2022

2022.05.16. 17:28

Nógrád megyén is átvezet szerdán az emlékfutást teljesítő katonák útja

A Toborzó Emlékfutás 2022 nevű sportesemény szerdán érkezik meg szűkebb hazánkba, hiszen a május 18-ai szakasza Mátraszele érintése után Kazáron ér majd véget. A Magyar Honvédség (MH), az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért és a Katonaolimpikonok Baráti Kör kezdeményezésének célja a katonai hivatás, illetve a sport és az egészséges életmód népszerűsítése.

Veres Edina

Keresztülfutják majd a megyét a katonák

Forrás: NMH Archívum

Fotó: T.Dominik

Ennek fényében készül rendezvényekkel az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (KIKNYP) 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda május 19-ére, amikor is az útvonal legjava megyénken vezeti keresztül a váltót alkotó 24 katonát.

Szűcs Antal százados, az iroda megbízott vezetője elmondta: a szerdai kazári érkezés után másnap reggel 9 órakor futnak majd be Salgótarjánba a Városháza előtti térre a csapat tagja. Itt Fekete Zsolt polgármester szalagot köt az emlékfutók által vitt stafétabotra, majd a katona indul is tovább. A megjelentek ezután átvonulnak a Kisboldogasszony Főplébánia támfalához, ahol elhelyezik koszorúikat a 25-ös losonci gyalogezred emléktábláján.

– A futók a megyeszékhelyről Etes, Endrefalva, Szécsény majd Őrhalom településeken további szalagokat gyűjtenek be, majd várhatóan a kora délutáni órákban fognak megérkezni Balassagyarmatra. A Civitas Fortissima téren Csach Gábor, a város polgármestere, illetve igazi programkavalkád fogadja őket, amelynek koszorúzási ceremónia ad ünnepi keretet. Az érdeklődők találkozhatnak a helyi toborzóiroda munkatársaival, illetve több alakulat is bemutatót tart. Az emlékfutók rövid pihenő után folytatják útjukat, amely Újkóvárról előbb Érsekvadkertre, majd Bánkra vezet. A csapat Szendehelynél int búcsút szűkebb hazánknak, hogy Vác, Göd és Dunakeszi érintésével Budapest Angyalföldi vasútállomásán érjék el az aznapi úti céljukat – fejtette ki Szűcs Antal százados.

Hozzátette: a többi településhez hasonlóan szűkebb hazánkban is a helységtábláknál csatlakozhat majd a lakosság az országot átívelő kezdeményezéshez, hogy elkísérjék a futó katonákat egészen a lakott terület végét jelző feliratig. Balassagyarmaton a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum diákjai biztosan így fognak tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában